Οδηγίες από το Κρεμλίνο προκειμένου να προωθήσουν νικηφόρα αφηγήματα ενόψει την επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν λάβει οι προπαγανδιστές και οι ειδικές υπηρεσίες της χώρας, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας της Ουκρανίας (GUR).
Ο στόχος της εκστρατείας είναι να:
- Να τροφοδοτήσει τη δυσπιστία εντός της ουκρανικής κοινωνίας,
- Να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο εσωτερικό της Ουκρανίας,
- Να δυσφημίσει την Ουκρανία μεταξύ των κρατών-εταίρων που παρέχουν ζωτικής σημασίας στρατιωτική βοήθεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της GUR, μερικά από τα βασικά αφηγήματα του εχθρού θα περιλαμβάνουν:
- «Η Δύση έχει προδώσει την Ουκρανία»,
- «Η γνώμη των Ευρωπαίων και των Ουκρανών δεν αφορά ούτε τη Μόσχα ούτε την Ουάσιγκτον»,
- «Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει για τα πάντα πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας»,
- «Η ουκρανική κυβέρνηση είναι παράνομη»,
- «Ο ουκρανικός στρατός χάνει στο μέτωπο»,
- «Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι στην Ουκρανία κλέβουν δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας».
Επιπλέον, όπως αναφέρει το newsukraine, η Ρωσία σχεδιάζει να ανακοινώσει μια υποτιθέμενη «νίκη» στον πόλεμο μέχρι την επέτειο της πλήρους εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου 2025. Μπορεί επίσης να γίνουν δηλώσεις για «τη νίκη της Ρωσίας επί του ΝΑΤΟ», επειδή η εχθρική προπαγάνδα παρουσιάζει εδώ και καιρό τον πόλεμο στην Ουκρανία ως πόλεμο κατά της Συμμαχίας.
Ταυτόχρονα, οι ειδικές υπηρεσίες του Κρεμλίνου έχουν λάβει εντολή να χρησιμοποιήσουν ως μηχανισμό προπογάνδας τη διπλωματική ενεργοποίηση των ΗΠΑ για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης, καθώς και μια διμερή συνάντηση αντιπροσωπειών στη Σαουδική Αραβία.
«Ένας από τους βασικούς στόχους των νέων εγχειριδίων προπαγάνδας του Κρεμλίνου είναι να καλύψει την ιδιότητα της Ρωσίας ως απομονωμένου επιτιθέμενου και εγκληματία πολέμου στον πολιτισμένο κόσμο με τον μανδύα της δήθεν ''εποικοδομητικής πλευράς'' της σύγκρουσης, έτοιμης για μια ειρηνική διευθέτηση», γράφει το GUR.
Ρωσική προπαγάνδα
Η Ρωσία διεξάγει μεγάλης κλίμακας ενημερωτικές εκστρατείες με στόχο να δικαιολογήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, να δυσφημίσει τη Δύση και να διχάσει την κοινή γνώμη. Οι κύριες αφηγήσεις της ρωσικής προπαγάνδας περιλαμβάνουν κατηγορίες ότι η Ουκρανία είναι ναζιστική, χαρακτηρισμούς της επίθεσης ως «προστασία των ρωσόφωνων» και προώθηση θεωριών συνωμοσίας σχετικά με τη Δύση που υποτίθεται ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να πολεμήσει τη Ρωσία. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα bots των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι φιλοκρεμλινοί «εμπειρογνώμονες» διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση της παραπληροφόρησης τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.