Η Ρωσία κατασκευάζει τους πυραύλους Oreshnik χρησιμοποιώντας δυτική τεχνολογία (vid)
Financial Times

Η Ρωσία κατασκευάζει τους πυραύλους Oreshnik χρησιμοποιώντας δυτική τεχνολογία (vid)

Η Ρωσία χρησιμοποιεί προηγμένο εξοπλισμό δυτικών εταιρειών προκειμένου να κατασκευάσει τους υπερηχητικούς πυραύλους Oreshnik με τους οποίους έπληξε στο τέλος Νοεμβρίου την Ουκρανία, αποκαλύπτουν οι FT. Αν και το Κρεμλίνο προμηθεύεται αρκετά μηχανήματα μεταλλουργίας υψηλής ακρίβειας από την Κίνα, οι μηχανισμοί ελέγχου για τη λειτουργία τους εξακολουθούν να προέρχονται από τη Δύση, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σε ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα  εντόπισε δύο κορυφαία ρωσικά ινστιτούτα, τα οποία κατονομάζονται ως κατασκευαστές του πυραύλου Oreshnik από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και τα οποία έχουν εργαζόμενους που έχουν εμπειρία σε συστήματα επεξεργασίας μετάλλων που κατασκευάζονται από γερμανικές και ιαπωνικές εταιρείες.

Πρόκειται για το Ινστιτούτο Θερμικής Τεχνολογίας της Μόσχας και το ινστιτούτο Sozvezdie, τα οποία χρησιμοποιούν την κρίσιμη για την παραγωγή των Oreshnik τεχνολογία του αριθμητικού ελέγχου υπολογιστών (CNC) καθώς με αυτήν τα εργοστάσια μπορούν να διαμορφώνουν υλικά με μεγάλη ακρίβεια, χρησιμοποιώντας υπολογιστές για τον έλεγχο των εργαλείων.

Οι Financial Times ανακάλυψαν ότι η MITT, μία από τις εταιρείες που σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκεται στο Oreshnik, είναι το κορυφαίο ίδρυμα για την ανάπτυξη των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων στερεών καυσίμων. Σε διαφημίσεις που αναρτήθηκαν το 2024, η εταιρεία σημειώνει ότι «χρησιμοποιούμε συστήματα FANUC, SIEMENS, HAIDENHEIN».

Όπως σημειώνουν οι FT, το Fanuc είναι ιαπωνικό, ενώ τα άλλα δύο είναι γερμανικά συστήματα. Οι ίδιες τρεις δυτικές εταιρείες υπάρχουν σε διαφημίσεις της Sozvezdie, η οποία έχει αναφέρει ως μία από τις ειδικότητές της τα «αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου και συστήματα επικοινωνίας» για στρατιωτική χρήση.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι, το 2024, οκτώ κινεζικές εταιρείες παρουσίασαν 12 μοντέλα συσκευών CNC σε μια μεγάλη ρωσική εμπορική έκθεση. Μια ανάλυση του Συμβουλίου Οικονομικής Ασφάλειας της Ουκρανίας αποκάλυψε ότι 11 από αυτά τα μοντέλα ήταν εξοπλισμένα με χειριστήρια που κατασκευάστηκαν στην Ιαπωνία ή τη Γερμανία.

«Η διακοπή της ροής ελεγκτών και μηχανημάτων CNC προς τη Ρωσία αποτελεί προτεραιότητα για τους συμμάχους του Κιέβου. Οι συσκευές και τα εξαρτήματα CNC βρίσκονται στη λεγόμενη “κοινή λίστα αγαθών υψηλής προτεραιότητας” των ειδών που επιθυμούν ιδιαίτερα να μην έχει πρόσβαση η Μόσχα», αναφέρουν οι FT. Αν και οι κυρώσεις έχουν επιβραδύνει τη ροή αυτών των αγαθών προς τη Ρωσία, ανάλυση της εφημερίδας αποκαλύπτει ότι από τις αρχές του 2024, η Ρωσία έχει λάβει αποστολές αξίας τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων της Heidenhain. Ορισμένοι από τους παραλήπτες εμπλέκονται στενά στη στρατιωτική παραγωγή.