Στη σκιά της επαναπροσέγγισης Ριάντ και Τεχεράνης με κινεζική μεσολάβηση, η Σαουδική Αραβία φέρεται να αποκαθιστά τις διπλωματικές της σχέσεις και με τη Συρία. Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters κάνουν λόγο για συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την επαναλειτουργία των πρεσβειών τους, σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς τη διπλωματική «επιστροφή» της Δαμασκού στον αραβικό κόσμο.
Οι επαφές μεταξύ Ριάντ και Δαμασκού ανέκτησαν δυναμική μετά τη συμφωνία-ορόσημο για την αποκατάσταση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, βασικού συμμάχου του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας πηγή που πρόσκειται στη Δαμασκό.
Η επαναπροσέγγιση Ριάντ-Δαμασκού θα σηματοδοτήσει την πιο σημαντική εξέλιξη μέχρι στιγμής στις κινήσεις των αραβικών κρατών προς εξομάλυνση σχέσεων με τον Μπασάρ αλ- Άσαντ, τον οποίο περιθωριοποίησαν πολλά δυτικά και αραβικά κράτη μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, το 2011.
Οι δύο κυβερνήσεις «προετοιμάζονταν να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους μετά το Εΐντ αλ-Φιτρ», μουσουλμανικό εορτή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, δήλωσε στο Reuters και δεύτερη πηγή που πρόσκειται στη Δαμασκό.
Προηγήθηκαν συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών της Συρίας, σύμφωνα με μια από τις περιφερειακές πηγές και διπλωμάτη στον Κόλπο.
Το γραφείο επικοινωνίας της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου και η συριακή κυβέρνηση δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για επιβεβαίωση.
Η φαινομενικά ξαφνική εξέλιξη θα μπορούσε να καταδεικνύει πώς η συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και του Ριάντ μπορεί να επηρεάσει άλλες κρίσεις στην περιοχή, όπου ο ανταγωνισμός τους έχει τροφοδοτήσει συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Συρία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετοί από τους περιφερειακούς συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, είχαν υποστηρίξει ορισμένους από τους Σύρους αντάρτες. Ο Άσαντ κατάφερε να νικήσει την εξέγερση στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας χάρη κυρίως στο σιιτικό Ιράν και τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ, σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, έχουν αντιταχθεί στις κινήσεις χωρών της περιοχής για εξομάλυνση των σχέσεων με τον Άσαντ, επικαλούμενοι τη βαρβαρότητα της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και την ανάγκη να συντελεστεί πρόοδος προς μια πολιτική λύση.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έτερος στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, πρωτοστάτησαν στην εξομάλυνση των επαφών με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, καθώς τον υποδέχθηκαν πρόσφατα στο Άμπου Ντάμπι με τη σύζυγό του.
Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία κινείται πολύ πιο προσεκτικά, και η συμφωνία για επαναλειτουργία των πρεσβειών φέρεται να επιτεύχθηκε έπειτα από πολυήμερη παραμονή υψηλόβαθμου αξιωματούχου των υπηρεσιών πληροφοριών της Συρίας στο Ριάντ. Κατά πληροφορίες στη Σαουδική Αραβία βρέθηκε ο ίδιος ο επικεφαλής των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών Χουσάμ Λουκά, και οι συνομιλίες περιλάμβαναν την ασφάλεια στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και το λαθρεμπόριο captagon, μιας αμφεταμίνης για την οποία υπάρχει μια ακμάζουσα αγορά στον Αραβικό Κόλπο, από τη Συρία.
Η Συρία αποπέμφθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο το 2011 ως «απάντηση» στη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων από τον Άσαντ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, είχε δηλώσει νωρίτερα το Μάρτιο ότι οι επαφές με τον Άσαντ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, αν και τότε χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για ένα ανάλογο βήμα.