Κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ τάσσονται οι Εργατικοί δια στόματος του αρχηγού τους Τζέρεμι Κόρμπιν και της σκιώδους Υπουργού Εσωτερικών Νταιάν Άμποτ, καθώς το θέμα λαμβάνει έντονες πολιτικές διαστάσεις εντός Βρετανίας.
«Ο ιδρυτής των WikiLeaks δεν θα πρέπει να εκδοθεί επειδή αποκάλυψε τις θηριωδίες των ΗΠΑ» δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, παραθέτοντας σχετικό βίντεο, ενώ η Άμποτ τόνισε «δεν καταδιώκεται για την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ». «Καταδιώκεται επειδή έχει αποκαλύψει παραπτώματα από τις αμερικανικές διοικήσεις και τις στρατιωτικές δυνάμεις τους»
The extradition of Julian Assange to the US for exposing evidence of atrocities in Iraq and Afghanistan should be opposed by the British government.pic.twitter.com/CxTUrOfkHt
— Jeremy Corbyn (@jeremycorbyn) 11 Απριλίου 2019
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σύλληψη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ασάνζ «συνελήφθη σε σχέση με αίτημα έκδοσης από τις αρχές των ΗΠΑ», προσθέτοντας πως η σύλληψη «δείχνει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».
Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη και την Αμερική Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «δεν παραβιάστηκαν τα δικαιώματα» του Ασάνζ, ενώ πρόσθεσε ότι όλα έγιναν «με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ εκτίμησε από την πλευρά του ότι ο Ασάνζ «δεν είναι ήρωας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπαράθεση με αφορμή το θέμα της σύλληψης Ασάνζ έρχεται σε μια κρίσιμη φάση καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βρετανία διεξάγουν συνομιλίες σχετικά με το Brexit.
Kινδυνεύει με 5 χρόνια φυλάκιση στις ΗΠΑ
Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, που συνελήφθη χθες Πέμπτη στο Λονδίνο και κρίθηκε ένοχος από βρετανικό δικαστήριο για την παραβίαση των όρων της απελευθέρωσής του πριν σχεδόν επτά χρόνια, σκοπεύει να «αμφισβητήσει και να αγωνιστεί» εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Ο Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορούνταν για βιασμό, μια υπόθεση η οποία έκτοτε έχει μπει στο αρχείο. Αστυνομικοί ντυμένοι με πολιτικά τον απομάκρυναν χθες με τη βία από το κτίριο της πρεσβείας και τον μετέφεραν μέχρι ένα φορτηγάκι της αστυνομίας. Ο Ασάνζ σε βίντεο που τράβηξε το πρακτορείο Ruptly TV εμφανίζεται γερασμένος και εξασθενισμένος, με λευκά μαλλιά και μακριά γένια. Πριν τον βάλουν μέσα στο φορτηγάκι φώναξε: «Η Βρετανία πρέπει να αντισταθεί»
Ο 47χρονος Αυστραλός συνελήφθη βάσει ενός αμερικανικού αιτήματος για την έκδοσή του καθώς στις ΗΠΑ κατηγορείται για «κυβερνοπειρατία», το οποίο θα εξεταστεί στις 2 Μαΐου, και βάσει εντάλματος που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2012 από τη βρετανική δικαιοσύνη επειδή δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με έως και έναν χρόνο φυλάκιση.
Ο Ασάνζ θα «αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί» εναντίον του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του, δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον μετά την εμφάνιση του πελάτη της ενώπιον λονδρέζικου δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η σύλληψή του «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τα μέλη του Τύπου και τους δημοσιογράφους» σε όλο τον κόσμο.
Ο Μπαλτάσαρ Γκαρσόν, άλλος δικηγόρος του Ασάνζ, δήλωσε ότι ο πελάτης που είναι στόχος «μιας πολιτικής δίωξης» από τις ΗΠΑ.
Ο Αυστραλός κατηγορείται στις ΗΠΑ για σύσταση συμμορίας με στόχο τη διάπραξη «κυβερνοεπίθεσης», ένα αδίκημα που τιμωρείται με έως και πέντε χρόνια κάθειρξη, αποκάλυψε χθες Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Κατηγορείται ότι βοήθησε την πρώην αναλύτρια στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ να αποκτήσει το συνθηματικό χάρη στο οποίο απέκτησε πρόσβαση σε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του έγραψε στο Twitter: «Δεν γνωρίζω τίποτα για το WikiLeaks, δεν είναι δική μου υπόθεση», παραπέμποντας στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Διαβάστε ακόμα:
- Η σύλληψη του Ασάνζ και η αντίδραση της... Μόσχας
AP Photo