Με νέα προκλητική ενέργεια «απάντησε» η Τουρκία στην πίεση που δέχεται τις τελευταίες ώρες από ΗΠΑ και ΕΕ. Το αμερικανικό νομοσχέδιο για άμεσες κυρώσεις για τους S-400 με τελεσίγραφο 30 ημερών προς την Άγκυρα και, στη συνέχεια, οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ για την ΕΕ που είναι «έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις» προκάλεσαν την «επιθετική» αντίδραση της Τουρκίας.
Η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex που φτάνει χρονικά μέχρι την παραμονή έναρξης της Συνόδου Κορυφής 11-12 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, με τη νέα Navtex δεσμεύει περιοχές για ασκήσεις μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και η οποία έχει ισχύ από τις 9 Δεκεμβρίου έως και τις 10 Δεκεμβρίου, δηλαδή τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με θέμα τα ευρωτουρκικά.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμήνυσε ότι είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις απέναντι στην συμπεριφορά της Άγκυρας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ακόμα πως το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία πρέπει να τερματιστεί.
Σύμφωνα, εξάλλου, με νομοσχέδιο για την Εθνική Άμυνα των ΗΠΑ «θεσπίζονται υποχρεωτικές κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του συστήματος πυραύλων S-400», με τελεσίγραφο 30 ημερών προκειμένου να συμμορφωθεί η Άγκυρα. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Ντόναλντ Τραμπ που έχει απειλήσει πολλές φορές να μπλοκάρει με βέτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στ. Πέτσας: Εμπάργκο όπλων και κυρώσεις στην Τουρκία θα ζητήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης
Την επιβολή κυρώσεων αλλά και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως η ελληνική πλευρά ζητά να επιλυθεί ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο η μια και μοναδική διαφορά με της Αθήνας με την Άγκυρα, που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε πως οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική πλευρά ζητά να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας και να επιλυθεί ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Handelsblatt: Η Ελλάδα απομακρύνεται από τη Γερμανία
Σε ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt κάνει λόγο για απομάκρυνση της Ελλάδας από τη Γερμανία, σημειώνοντας ότι «Στο παρασκήνιο βρίσκονται οι αυξανόμενες εντάσεις με την Τουρκία (…) Eλλάδα και Κύπρος δεν έχουν καταφέρει να ικανοποιήσουν το αίτημά τους για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη μόνο η Γαλλία βρίσκεται δίπλα τους».