Την επίτευξη συμφωνίας βάσει της οποίας η Τουρκία θα πληρώνει σε ρούβλια το 25% των προμηθειών του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που πραγματοποιείται στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.
«Η συμφωνία μας για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ στο εγγύς μέλλον, με τις πληρωμές για το 25% των προμηθειών να γίνεται σε ρωσικά ρούβλια», δήλωσε ο Πούτιν.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Τουρκία «έχει γίνει μια από τις πιο αξιόπιστες διαδρομές για τις αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ακόμα και στην Ευρώπη. Ο TurkStream λειτουργεί ομαλά».
Υπενθυμίζεται ότι από τότε που οι χώρες της Δύσης επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Μόσχα προσπάθησε να πραγματοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές σε άλλα νομίσματα και όχι σε δολάρια ή ευρώ, που χρησιμοποιούνται συνήθως στα ενεργειακά συμβόλαια. Ζήτησε επίσης, οι πληρωμές για ορισμένες εξαγωγές φυσικού αερίου να γίνονται σε ρούβλια, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά παράβαση των υφισταμένων συμβατικών όρων.
Αρκετές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, διέκοψαν τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν το ρούβλι.
Η Τουρκία έχει διατηρήσει θερμότερες σχέσεις με τη Ρωσία από ό,τι οι χώρες της ΕΕ.
Εξαγωγές ρωσικών προϊόντων μέσω Τουρκίας
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε και η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια που υπέγραψαν Ρωσία, Ουκρανία, ΟΗΕ και Τουρκία, τον περασμένο Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τη συμβολή του στη συμφωνία για τα σιτηρά, ενώ τόνισε πως «οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα ότι μπορούν επίσης να εξάγουν τα προϊόντα μας μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί».
Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η Τουρκία θέλει να συνεχιστούν και οι εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία, ενώ ο Πούτιν κάλεσε τον ΟΗΕ να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει κυρώσεις για τις εξαγωγές λιπασμάτων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Η Ρωσία είναι έτοιμη να μεταφέρει 300.000 τόνους λιπασμάτων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς χρέωση όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες», δήλωσε ο Πούτιν.