Η συμμαχία της αντιπολίτευσης της Τουρκίας σχεδιάζει να καταστήσει τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλί Μπαμπατζάν αντιπρόεδρο αρμόδιο για την οικονομία, εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που έχουν οριστεί για τις 14 Μαΐου, όπως δήλωσαν τέσσερις ανώτερες πηγές της συμμαχίας στο Reuters.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν δε ότι έχει επιλεγεί και ο υποψήφιος για τη θέση του διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας χωρίς ωστόσο να τον ονοματίσουν.
«Σε ένα σύστημα που θα διαχειρίζεται ο Μπαμπατζάν, θα υπάρχει μια δομή όπου σημαντικά υπουργεία θα αναλαμβάνουν άλλα κόμματα», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της συμμαχίας.
Ο αξιωματούχος είπε ότι το υπουργείο Οικονομίας και το υπουργείο Οικονομικών, που σήμερα είναι ένα όργανο, θα μπορούσαν να χωριστούν σε δύο.
Ο πρώην σύμμαχος του Ερντογάν
Ο Μπαμπατζάν ήταν παλαιότερα στενός σύμμαχος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αλλά εγκατέλειψε το κυβερνών κόμμα του AKP το 2019 λόγω διαφορών σχετικά με την κατεύθυνσή του και σχημάτισε το κόμμα Deva. Ήταν επίσης υπεύθυνος για την οικονομία υπό τον Ερντογάν και είχε καλή εκτίμηση από τους ξένους επενδυτές εκείνη την εποχή.
Μια άλλη πηγή που γνωρίζει την κατάσταση δήλωσε ότι ο Μπαμπατσάν θα επιβλέπει επίσης τις ξένες επενδύσεις και το συνολικό επενδυτικό κλίμα.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, αναδείχθηκε τη Δευτέρα ως ο υποψήφιος πρόεδρος της συμμαχίας για να αμφισβητήσει τον Ερντογάν στις εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες του Μαΐου θα είναι αμφίρροπες, με το μπλοκ της αντιπολίτευσης να προηγείται ελαφρώς της κυβερνητικής συμμαχίας.
Όσον αφορά τον διορισμό στην κεντρική τράπεζα, αξιωματούχος του CHP δήλωσε: «Υπάρχει ένας υποψήφιος που γνωρίζει την κεντρική τράπεζα και θα αναλάβει και θα αρχίσει να εργάζεται αμέσως, και είναι έτοιμος».
«Θα υπάρξει μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Δεν θα υπάρξουν πολιτικές παρεμβάσεις. Όσον αφορά την οικονομική διαχείριση, το κόμμα Deva και ο Μπαμπατσάν φαίνονται πολύ έτοιμοι».
Οι πηγές δήλωσαν ότι η συμμαχία έχει συμφωνήσει ότι θα επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της ζημίας που, όπως είπαν, έχει προκληθεί στους θεσμούς και ότι θα τερματιστούν οι πρακτικές που δεν είναι εναρμονισμένες με τις αγορές.
Οι πρακτικές αυτές περιλαμβάνουν τον έλεγχο της συναλλαγματικής ισοτιμίας από την κεντρική τράπεζα, την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική, τους περιορισμούς δανείων και κάθε μη φιλική προς την αγορά πολιτική.
«Υπάρχει αρκετή δουλειά. Όλοι οι επικεφαλής και τα μέλη των θεσμών πρέπει να φύγουν. Οι θεσμοί έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά. Πρέπει να ορθοποδήσουν», δήλωσε ένας αξιωματούχος.