Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέκρινε σήμερα τον περιορισμό των ελευθεριών στη Ρωσία και στην Κίνα, χαιρετίζοντας αντίθετα την αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Η Μισέλ Μπατσελέτ απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ένα προηχογραφημένο μήνυμα λόγω της πανδημίας της COVID-19, με την ευκαιρία της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσής της.
Για τη Ρωσία, είπε, «λυπάμαι για το ότι τέθηκαν σε ισχύ, στα τέλη του περασμένου έτους, νέοι νομικοί όροι που περιορίζουν περαιτέρω τις βασικές ελευθερίες, κυρίως τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης, της ειρηνικής συνάθροισης και της συνάθροισης».
«Οι υφιστάμενοι περιοριστικοί νόμοι συνέχισαν να εφαρμόζονται με αυστηρότητα, περιλαμβανομένων των πρόσφατων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε, δείχνοντας με το δάχτυλο την αστυνομία που φάνηκε πολλές φορές σε βίντεο ενώ καταφεύγει στη χρήση «άσκοπης και δυσανάλογης» βίας εναντίον των κατά το μεγαλύτερο μέρος ειρηνικών διαδηλωτών, και προχώρησε σε χιλιάδες συλλήψεις.
Αντίθετα δεν έκανε κανένα σχόλιο για τον Ρώσο αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος μεταφέρθηκε χθες, Πέμπτη, από τη φυλακή στη Μόσχα, όπου κρατούνταν απ΄όταν συνελήφθη κατά την επιστροφή του στη Ρωσία στα μέσα Ιανουαρίου.
Στην Κίνα, «τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες εξακολουθούν να περιορίζονται στο όνομα της εθνικής ασφάλειας και της απόκρισης στην Covid-19», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως ακτιβιστές, δικηγόροι και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπόκεινται σε «αυθαίρετες κρατήσεις και άδικες δίκες».
Η πρώην πρόεδρος της Χιλής αναφέρθηκε επίσης στους 600 και πλέον ανθρώπους που αποτελούν αντικείμενο έρευνας στο Χονγκ Κονγκ επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις.
Επανέλαβε εξάλλου την έκκλησή της για μια «πλήρη και ανεξάρτητη αξιολόγηση» της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου, σύμφωνα με έρευνες ινστιτούτων στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούροι έχουν εγκλειστεί σε «στρατόπεδα».
Το Πεκίνο αρνείται αυτόν τον όρο και κάνει λόγο για «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης» που έχουν σκοπό να βοηθήσουν τον πληθυσμό να βρει δουλειά και έτσι να απομακρυνθεί από τον εξτρεμισμό.
Επίσης, η Ύπατη Αρμοστής, η οποία επέκρινε συχνά τα μέτρα που έλαβε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε αυτή τη φορά τη χαρά της για την αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες με την εγκατάσταση στον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν.
Έτσι, χαιρέτισε τα «νέα μέτρα που ελήφθησαν ώστε να τεθεί τέρμα σε πολλές μεταναστευτικές πολιτικές που παραβίαζαν τα θεμελιώδη δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, κυρίως τα διατάγματα που έχουν σκοπό να θέσουν τέρμα στην πολιτική διαχωρισμού των οικογενειών» και προέτρεψε την Ουάσινγκτον να «επιλύσει τα προβλήματα που επιμένουν, όπως η μαζική κράτηση μεταναστών».