Το προγραμματισμένο του ταξίδι στην κεντρική Ασία ανακοίνωσε ότι ακύρωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα αφού σεισμολόγοι προειδοποίησαν ότι η Ιαπωνία οφείλει να προετοιμασθεί για έναν ενδεχόμενο «μεγασεισμό».
Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται μια τέτοια προειδοποίηση, αφότου τέθηκε σε λειτουργία ένα νέο σύστημα συναγερμού μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε το 2011, ο οποίος προκάλεσε φονικό τσουνάμι και την καταστροφή ενός πυρηνικού σταθμού.
«Ως πρωθυπουργός έχω την κορυφαία ευθύνη για τη διαχείριση κρίσεων και αποφάσισα να παραμείνω στην Ιαπωνία για τουλάχιστον μία εβδομάδα», δήλωσε ο Κισίντα στους δημοσιογράφους.
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης επρόκειτο να μεταβεί στο Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Μογγολία και προέβλεπε να συμμετάσχει σε μια Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή πέντε χωρών της περιοχής.
«Η πιθανότητα να συμβεί ένας νέος ισχυρός σεισμός είναι υψηλότερη απ' ό,τι σε κανονικές συνθήκες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα συμβεί με βεβαιότητα ένας σεισμός», ανακοίνωσε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία (JMA) εκδίδοντας χθες, Πέμπτη, την προειδοποίησή της, έπειτα από μια δόνηση μεγέθους 7,1 Ρίχτερ η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό οκτώ ανθρώπων στη νότια Ιαπωνία, χωρίς όμως να σημειωθούν σημαντικές ζημιές.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία διαχείρισης πυρκαγιών και καταστροφών, πολλοί από τους οκτώ τραυματίσθηκαν από πτώση αντικειμένων.
Η Ιαπωνία βρίσκεται στο σταυροδρόμι τεκτονικών πλακών κατά μήκος της «ζώνης της φωτιάς» του Ειρηνικού και είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στον κόσμο.
Στο αρχιπέλαγος, όπου κατοικούν περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι, σημειώνονται περίπου 1.500 σεισμικές δονήσεις το χρόνο, οι περισσότερες ασθενείς.
Ακόμα και οι πιο ισχυροί σεισμοί προκαλούν εν γένει λίγες ζημιές, κυρίως χάρη στην εφαρμογή αυστηρών αντισεισμικών οικοδομικών κανονισμών και στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα μέτρα προστασίας.
Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως υπάρχει πιθανότητα 70% να πλήξει τη χώρα ένας μεγασεισμός μέσα στα 30 επόμενα χρόνια.
Μια τέτοια δόνηση θα μπορούσε να πλήξει σημαντικό τμήμα της ιαπωνικής ακτής στον Ειρηνικό και να απειλήσει περίπου 300.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ο πιο ισχυρός σεισμός που έχει ποτέ καταγραφεί στην Ιαπωνία ήταν εκείνος μεγέθους 9 βαθμών που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου 2011 στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίσθηκαν 18.500 άνθρωποι.
Τι λένε οι ειδικοί
Οι ειδικοί τέθηκαν σε αυξημένη επιφυλακή λόγω του σημείου όπου βρισκόταν το επίκεντρο - στην άκρη της κοιλάδας Νανκάι, μιας περιοχής σεισμικής δραστηριότητας που εκτείνεται κατά μήκος των ακτών της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό.
Προηγούμενοι σεισμοί στην περιοχή αυτή έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες νεκρούς. Αυτοί οι μεγασεισμοί έχουν καταγραφεί μία φορά κάθε 90 έως 200 χρόνια, με τον τελευταίο να συμβαίνει το 1946.
Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει 70% έως 80% πιθανότητα να σημειωθεί ένας σεισμός μεγέθους 8 ή 9 βαθμών κάπου κατά μήκος της κοιλάδας τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Βάσει των πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να σκοτωθούν από τον σεισμό και το πιθανό επακόλουθο τσουνάμι.
Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο αξιωματούχος της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Shinya Tsukada τόνισε ότι ενώ «υπάρχει σχετικά μεγαλύτερη πιθανότητα για έναν ακόμη μεγάλο σεισμό σε σύγκριση με τους κανονικούς χρόνους», δεν λένε ότι θα συμβεί σίγουρα «σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».
Επίσης, ζήτησε από τους κατοίκους να είναι σε υψηλότερη επιφυλακή τις επόμενες ημέρες και όσοι δεν μπορούν να απομακρυνθούν γρήγορα να το σκεφτούν να το πράξουν οικειοθελώς, σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, αλλά να συνεχίσουν την καθημερινή τους ζωή, ενώ ελέγχουν τις διαδρομές εκκένωσης όπου χρειάζεται και ότι τα νοικοκυριά έχουν αρκετές προμήθειες.