Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα πρέπει να “εμποδίζονται” τα ενεργειακά της συμφέροντα, μετά το νέο διάταγμα του Κρεμλίνου το οποίο προβλέπει τη μεταφορά σε κρατική, ρωσική εταιρεία όλων των δικαιωμάτων ενός μεγάλου έργου φυσικού αερίου στο οποίο συμμετέχουν ιαπωνικές εταιρείες.
Η Mitsui & Co και Mitsubishi Corp κατέχουν μαζί το 22,5% των μετοχών του έργου για την κατασκευή του αγωγού Σαχαλίν- 2, που βρίσκεται στη ρωσική Άπω Ανατολή. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο από εκεί μεταφέρεται κυρίως στην Ιαπωνία.
Λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου η βρετανική ενεργειακή εταιρεία Shell αποφάσισε να διακόψει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και αποσύρθηκε από το έργο για την κατασκευή του αγωγού Σαχαλίν-2 στο οποίο συμμετείχε με ποσοστό 27,5% .
Η Ιαπωνία, αν και έχει υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, θέλησε να παραμείνει στο στρατηγικής σημασίας έργο, καθώς εξαρτάται πάρα πολύ από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Περίπου το 8% του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εισάγει η Ιαπωνία προέρχεται από τη Ρωσία.
Το διάταγμα που υπέγραψε χθες Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προβλέπει τη μεταφορά του συνόλου των μετοχών του έργου Σαχαλίν- 2 σε μια νέα ρωσική εταιρεία που ίδρυσε το κράτος.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom θα διατηρήσει το 50% των μετοχών της στο έργο, ενώ οι ξένες εταιρείες έχουν διορία ένα μήνα για να αποφασίσουν θα παραμείνουν στο έργο, ενώ θα πρέπει να λάβουν και το πράσινο φως από τη Μόσχα.
Το διάταγμα διευκρινίζει ότι η ρωσική κυβέρνηση “θα διεξάγει οικονομική, οικολογική και τεχνική αξιολόγηση των δραστηριοτήτων” των ξένων εταιρειών που θα συμμετέχουν στον αγωγό Σαχαλίν-2 προκειμένου να καθορίσει “το εύρος των ζημιών που προκλήθηκαν” και ενδέχεται να ζητήσει και αποζημιώσεις.
Η Ιαπωνία “εξετάζει προσεκτικά” την απόφαση του Κρεμλίνου και τις επιπτώσεις της στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σέιζι Κιχάρα.
Λίγο αργότερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα εκτίμησε ότι δεν “θα σταματήσουν αμέσως” οι εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ιαπωνία μετά το διάταγμα Πούτιν.