Οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα πλήξουν στόχους της Χαμάς όπου και αν τους βρουν, ακόμη και στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ενώ συνεχίζεται η χερσαία επιχείρηση στον βορρά του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρησή μας. Θα γίνει οπουδήποτε υπάρχει η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου και του νότου» της Λωρίδας, είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Θα γίνει κατά τη στιγμή, τον τόπο και τις συνθήκες που θα είναι καλύτερες για τον στρατό», πρόσθεσε.
Παραδόθηκαν 17.000 λίτρα καυσίμων στη Γάζα, για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel
Η παλαιστινιακή υπηρεσία που διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε απόψε ότι παραδόθηκαν 17.000 λίτρα καυσίμων στον παλαιστινιακό θύλακα για τις γεννήτριες της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.
Την Πέμπτη, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel έκανε γνωστό ότι διακόπτει όλες τις υπηρεσίες της, λόγω έλλειψης καυσίμων. Νωρίτερα σήμερα το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ έδωσε την άδεια σε δύο βυτιοφόρα να μεταφέρουν καθημερινά καύσιμα στη Γάζα, προκειμένου να ικανοποιήσει «ένα αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών».
ΟΗΕ: «Δεν ζητάμε το φεγγάρι, αλλά βασικά μέτρα για να καλυφθούν οι ανάγκες των αμάχων στη Γάζα»
Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ζήτησε και πάλι σήμερα την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια σε 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στον θύλακα λόγω του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.
«Δεν ζητάμε το φεγγάρι. Ζητάμε βασικά μέτρα, αναγκαία για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του πληθυσμού και να αναστρέψουμε την πορεία αυτής της κρίσης» ανέφερε ο Γκρίφιθς μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στην ανεπίσημη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Μια ανθρωπιστική εκεχειρία. Αποκαλέστε την όπως θέλετε, όμως αυτό που χρειάζεται από ανθρωπιστική σκοπιά είναι απλό: να σταματήσουν οι μάχες για να μπορέσουν οι άμαχοι να μετακινηθούν με ασφάλεια», πρόσθεσε.
Την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατάφερε να εγκρίνει ένα ψήφισμα, για πρώτη φορά έπειτα από έναν μήνα συγκρούσεων, με το οποίο ζητά «παύσεις και ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στη Λωρίδα της Γάζας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 12 ψήφους υπέρ και τρεις αποχές (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία) και είναι το πρώτο που υιοθετείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Μεσανατολικό από τα τέλη του 2016.
«Αυτήν την ανθρωπιστική εκεχειρία να την κάνουμε όσο το δυνατόν συντομότερα (...) και να δώσουμε στον πληθυσμό της Γάζας μια ανάσα, έπειτα από τα φρικτά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων. Και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, χωρίς προϋποθέσεις», τόνισε ο Γκρίφιθς.
Ο Γκρίφιθς υπενθύμισε επίσης ότι ο ΟΗΕ έχει απηύθυνε να συγκεντρωθούν 1,2 δισ. δολάρια για να καλυφθούν οι ανάγκες στη Γάζα όμως μέχρι τώρα έχει λάβει μόλις 132 εκατ.