Ο επικεφαλής της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner αρνήθηκε σήμερα οποιαδήποτε εμπλοκή στη βίαιη εκτέλεση φερόμενου μέλους της οργάνωσης, το οποίο κατηγορήθηκε για λιποταξία στην Ουκρανία, αφού όμως αρχικά την είχε χαιρετίσει.
Η υπόθεση ξεκίνησε με τη δημοσιοποίηση βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από λογαριασμούς που πρόσκειται στη Wagner, που δείχνει τον 55χρονο Εβγκένι Νουζίν. Τον Σεπτέμβριο ο Νουζίν είχε δηλώσει ότι άλλαξε πλευρά στον πόλεμο και στο βίντεο αναφέρει ότι χτυπήθηκε στο κεφάλι την ώρα που περπατούσε στο Κίεβο και, αφού έχασε τις αισθήσεις του, ξύπνησε σε ένα κελάρι.
Ωστόσο, καθώς ήταν αιχμάλωτος πολέμου των Ουκρανών δεν είναι ξεκάθαρο πώς μπορούσε να περπατά ελεύθερος στο Κίεβο.
Το βίντεο ξεκινά με τον Νουζίν να περιγράφει πώς πήγε στο μέτωπο ως μέλος της Wagner, αφού στρατολογήθηκε τον Αύγουστο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πλέον σκόπευε να αλλάξει πλευρά και «να πολεμήσει εναντίον των Ρώσων», αλλά συνελήφθη από τους Ουκρανούς.
Αφού δέχθηκε επίθεση στις 11 Νοεμβρίου στο Κίεβο ξύπνησε σε ένα κελάρι, όπου έγινε η βιντεοσκόπηση.
Στη συνέχεια ένας άγνωστος άνδρας φαίνεται να επιτίθεται στον Νουζίν με μια βαριοπούλα, ρίχνοντάς τον στο έδαφος και τελικά σκοτώνοντάς τον.
Σε ένα πρώτο του μήνυμα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ο ιδρυτής της Wagner Εβγκένι Πριγκόζιν, ένας επιχειρηματίας που συνδέεται με το Κρεμλίνο, δήλωσε ότι ο Νουζίν είχε «προδώσει τους ανθρώπους του και τους συντρόφους τους», ενώ πρόσθεσε ότι το βίντεο θα έπρεπε να έχει τίτλο: «Θάνατος που αξίζει σε ένα σκύλο».
Όμως σε νέα του ανακοίνωση σήμερα ο Πριγκόζιν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της Wagner στην εκτέλεση, δηλώνοντας ότι για αυτή ευθύνονται οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
«Αυτό περιλαμβάνεται στις τακτικές των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, οι οποίες απαγάγουν ανθρώπους, περιλαμβανομένων Ρώσων πολιτών, σε όλο τον κόσμο», σχολίασε, ζητώντας από τους Ρώσους εισαγγελείς να ξεκινήσουν έρευνα για την υπόθεση.
«Οι εργαζόμενοι της Wagner διακρίνονται για την εξαιρετική τους πειθαρχία και τον αυστηρό σεβασμό των διεθνών κανόνων και των κανόνων συμπεριφοράς που είναι παγκοσμίως αποδεκτοί», πρόσθεσε ο 61χρονος Πριγκόζιν.