Ινδία και Ευρώπη βάζουν παγίδες στα κινεζικά «γεράκια»

Ινδία και Ευρώπη βάζουν παγίδες στα κινεζικά «γεράκια»

Η Ινδία ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε μέτρα κατά των επιθετικών εξαγορών, αποδεικνύοντας έτσι ότι υπάρχει διάχυτη ανησυχία, παγκοσμίως για το ενδεχόμενο επενδυτές να προσπαθήσουν να αγοράσουν «κοψοχρονιά» προβληματικές επιχειρήσεις. 

Το Υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας ανακοίνωσε χθες ότι αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις εξαγοράς γηγενών επιχειρήσεων από "χώρες με τις οποίες μοιράζεται σύνορα". Προφανώς, η ανακοίνωση δεν αναφερόταν στο γειτονικό Πακιστάν, αλλά στην Κίνα η οποία τα τελευταία χρόνια έχει τοποθετήσει μέσω επενδύσεων τουλάχιστον 10 δις δολάρια σε 75 ινδικές start-up. Την μερίδα του λέοντος έχουν σύμφωνα με την ιστοσελίδα Techcrunch η Alibaba, η Tencent και η Xiaomi. 

Το Βερολίνο είναι και αυτό σε εγρήγορση όσον αφορά το θέμα αυτό, από το καλοκαίρι του 2017, οπότε έλαβε χώρα η εξαγορά της γερμανικής εταιρείας πληροφορικής και ρομποτικής Kuka από την κινεζική εταιρεία Midea. Πρόσφατα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάϊερ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την προστασία καίριων κλάδων της γερμανικής οικονομίας από επενδυτές οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ευάλωτη –λόγω κορονοϊού– κατάσταση των εταιρειών της χώρας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Η επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μάργκετ Βερστάγκερ τόνισε εκ νέου ότι "τρίτες χώρες των οποίων οι εταιρείες συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς στην Ε.Ε. θα πρέπει να ανοίξουν τη δική τους αγορά δημοσίων συμβάσεων σε ευρωπαϊκές εταιρείες."

Μερικές σημαντικές κινεζικές επενδύσεις των τελευταίων ετών είναι η εξαγορά των ελαστικών Pirelli για 7,3 δισεκ. ευρώ από την Chemchina, η συμμετοχή της κινέζικης Casil Europe στο κεφάλαιο της εταιρείας ΑΤΒ (Aeroport Toulouse  – Blagnac, είναι το τέταρτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γαλλίας), για 308 εκατομ. ευρώ και διατηρεί το 49.99% του μετοχικού κεφαλαίου. Το αεροδρόμιο της Francfort – Hahn (το δεύτερο της Francfort) πέρασε υπό τον έλεγχο της Shanghai Yiqian Trading Company.

Την στρατηγική της Ινδίας, της Γερμανίας και της ΕΕ, έχει ακολουθήσει εδώ και καιρό εξάλλου, η Αυστραλία η οποία απαγορεύει την εξαγορά στρατηγικής σημασίας περιουσιακών της στοιχείων από κινεζικές επιχειρήσεις. Φαίνεται λοιπόν ότι όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου υψώνουν εμπόδια εμπρός στο φάσμα της "κινεζοποίησης."