Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας υιοθέτησε σήμερα ένα πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας, το οποίο έχει στόχο να προσφέρει ένα νομικό πλαίσιο ώστε να αποδίδεται δικαιοσύνη για τα θύματα σε μια χώρα όπου η σεξουαλική κακοποίηση συχνά θεωρείται ένα ιδιωτικό ζήτημα.
Η πλειοψηφία των βουλευτών στήριξε το νομοσχέδιο, ξεπερνώντας τις αντιρρήσεις κάποιων συντηρητικών ομάδων στην πιο πολυπληθή μουσουλμανική χώρα του κόσμου, έπειτα από έξι χρόνια διαβουλεύσεων.
Το νομοσχέδιο χαιρέτισαν ακτιβιστές, αν και κάποιοι εξέφρασαν την αντίδρασή τους για το περιορισμένο εύρος του, καθώς στον νόμο περιλαμβάνονται μόνο μερικά σεξουαλικά εγκλήματα, ενώ δεν περιλαμβάνεται συγκεκριμένο άρθρο για τον βιασμό. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα περιλαμβάνεται σε άλλη νομοθεσία.
«Σίγουρα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός», επεσήμανε ο Ασφιναουάτι, νομικός στη νομική σχολή Jentera, ο οποίος έχει βοηθήσει θύματα σεξουαλικής βίας, αν και επεσήμανε ότι θα πρέπει να οριστεί πιο ξεκάθαρα η έννοια του βιασμού βάσει του υφιστάμενου ποινικού κώδικα.
Οι καταγγελίες για σεξουαλική βία έχουν αρχίσει να αυξάνονται στην Ινδονησία, όπου η εκδίκαση των σεξουαλικών εγκλημάτων περιπλέκεται λόγω της απουσίας συγκεκριμένου νομικού πλαισίου. Εξάλλου τα θύματα ανησυχούν ότι θα στιγματιστούν, γεγονός που έχει αποτρέψει πολλά από το να μιλήσουν, σύμφωνα με ακτιβιστές.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές κάθειρξης έως και 12 χρόνια για εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης, εντός και εκτός γάμου, 15 χρόνια για σεξουαλική εκμετάλλευση, εννέα χρόνια για αναγκαστικούς γάμους – στους οποίους περιλαμβάνονται και οι γάμοι παιδιών—και τέσσερα χρόνια φυλάκιση για τη δημοσιοποίηση σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς συναίνεση.
Παράλληλα τονίζει ότι οι καταδικασθέντες θα πρέπει να καταβάλλουν αποζημίωση στα θύματα και οι αρχές να τους προσφέρουν ψυχολογική στήριξη.