Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ»: Εισηγείται άνοιγμα δραστηριοτήτων Μάιο ή Ιούνιο στη Γερμανία

Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ»: Εισηγείται άνοιγμα δραστηριοτήτων Μάιο ή Ιούνιο στη Γερμανία

Μόνο με προσεκτική χαλάρωση των μέτρων το νωρίτερο από τον Μάιο ή τον Ιούνιο μπορεί να αποτραπεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας, υποδεικνύει μελέτη του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», λαμβάνοντας υπ' όψιν την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση στη Γερμανία και την εκτιμώμενη πορεία των εμβολιασμών.

«Η αποτροπή της υπερφόρτωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εφόσον η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού πραγματοποιηθεί προσεκτικά και σταδιακά από τον Μάιο ή τον Ιούνιο», αναφέρει το Ινστιτούτο και επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και αν οι διαπροσωπικές επαφές μειωθούν κατά 50% επί τέσσερις εβδομάδες και έπειτα επανέλθουν, η υπερφόρτωση του συστήματος δεν μπορεί να αποφευχθεί».

Σύμφωνα ωστόσο με τους υπεύθυνους της μελέτης, το μοντέλο που ερευνάται έχει ως βασική αδυναμία το γεγονός ότι σε κάποιες παραμέτρους οι υπολογισμοί γίνονται με επαφές σε επίπεδα προ πανδημίας.

«Όλα πάντως τα σενάρια αύξησης των επαφών, κατά 20, 40 ή 60%, οδηγούν σε υπέρβαση των ορίων αντοχής του συστήματος υγείας», προειδοποιεί το Ινστιτούτο και σημειώνει ότι δεν έχει συνυπολογιστεί στην έρευνα η αναστολή των εμβολιασμών των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca που αποφασίστηκε χθες.

Υπέρ σκληρότερου lockdown τάσσεται για μία ακόμη φορά και η Ένωση των Ιατρών Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής (DIVI), με τον επιστημονικό διευθυντή της, Κρίστιαν Καραγιαννίδη, να προειδοποιεί για τον κίνδυνο σοβαρής κρίσης στα νοσοκομεία της χώρας. «Από τα μέσα Μαρτίου οι ασθενείς με Covid-19 που έφθασαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκαν κατά 1000.

Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, σε λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες θα φτάσουμε στο όριό μας», δήλωσε στη Rheinische Post. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Γερμανία 1500 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες για ασθενείς με covid-19.

«Δεν ζωγραφίζουμε εικόνες τρόμου, οι προειδοποιήσεις μας δικαιολογούνται από τους αριθμούς. Υπάρχει τώρα επείγουσα ανάγκη για σκληρό lockdown δύο εβδομάδων, υποχρεωτικά τεστ στα σχολεία τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα στους εμβολιασμούς από τους οικογενειακούς γιατρούς», πρόσθεσε ο κ. Καραγιαννίδης.