Απολαμβάνοντας τη νίκη τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι πολέμιοι της άμβλωσης δηλώνουν πλέον αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα ώστε να σταματήσει αυτή η πρακτική σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ.
Χαρακτηρίζοντας την απόφαση «ιστορική νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα», οι ακτιβιστές ανακοίνωσαν ότι το κίνημά τους μπαίνει σε μια νέα φάση, αυτή τη φορά σε τοπικό επίπεδο.
Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ακύρωσε τη νομολογία «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, η κάθε Πολιτεία είναι ελεύθερη να επιλέξει εάν θα νομιμοποιήσει ή θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις. Για κάποιους ακτιβιστές όμως ο τελικός σκοπός είναι να επιστρέψουν κάποια στιγμή στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να δοθούν στα έμβρυα τα ίδια δικαιώματα με τα «ανθρώπινα πρόσωπα» - κάτι που θα καταστούσε την άμβλωση ανθρωποκτονία.
«Αρχίζει ένα ολοκαίνουριο κίνημα υπέρ της ζωής», είπε η Μάρτζορι Ντανενφέλσερ, η πρόεδρος της ομάδας «Λίστα Σούζαν Μπ. Άντονι». «Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην επίθεση για να υπερασπιστούμε τη ζωή σε όλα τα νομοθετικά σώματα, σε κάθε Πολιτεία και στον Λευκό Οίκο», πρόσθεσε.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η ομάδα «Πορεία για τη Ζωή» που σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι «μολονότι είναι ένα μεγάλο βήμα προς τον σωστό δρόμο, η ανατροπή της Ρόου δεν βάζει τέλος στις αμβλώσεις».
Ένα μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς έχει ήδη γίνει. Σχεδόν οι μισές Πολιτείες θα απαγορεύσουν ή θα περιορίσουν δραστικά την πρόσβαση στις αμβλώσεις – ορισμένοι νόμοι μάλιστα τέθηκαν σε ισχύ αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου.
Άλλες Πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, υπόσχονται ότι θα διαφυλάξουν αυτό το δικαίωμα.
Για τους ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, όπως και για τους αντιπάλους του, η επόμενη μάχη θα δοθεί στα δικαστήρια ή στις τοπικές εκλογές. Η «Πορεία για τη Ζωή» έστειλε μάλιστα αμέσως ένα e-mail ζητώντας χορηγίες για να στηρίξει τις προσπάθειές της σε τοπικό επίπεδο. «Το να λέμε ότι είμαστε ενθουσιασμένοι θα ήταν ευφημισμός, όμως η δουλειά μας δεν σταματάει εδώ», σχολίασαν τα μέλη της ομάδας.
Η Μάρτζορι Ντανενφέλσερ εξήγησε ότι η δική της ομάδα θα επικεντρωθεί στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας. «Η σημερινή απόφαση εντείνει το διακύβευμα», σχολίασε.
Το κίνημα θα ήθελε από το Κογκρέσο ή από το Ανώτατο Δικαστήριο να απαγορεύσει πλήρως τις αμβλώσεις, με το σκεπτικό ότι το έμβρυο είναι πλήρης άνθρωπος και έχει τα ίδια δικαιώματα. «Στην ιστορία, πολλές ομάδες στερήθηκαν άδικα τον χαρακτηρισμό του ανθρώπου από την κοινωνία και από τον νόμο. Η άμβλωση δεν διαφέρει», ανέφερε η «Πορεία για τη Ζωή».
«Θέλουμε την κατάργηση της άμβλωσης. Το ζήτημα δεν θα επιλυθεί ποτέ μέχρις ότου το Ανώτατο Δικαστήριο να καταργήσει αυτή τη μάστιγα», σχολίασε η ομάδα «Ενωμένοι Αμερικανοί για τη Ζωή».
Ένα άλλο πεδίο μάχης είναι τα χάπια άμβλωσης – στις ΗΠΑ, οι μισές από τις γυναίκες που τερματίζουν την κύηση δεν μπαίνουν στο χειρουργείο αλλά απλώς παίρνουν χάπια. Είναι πολύ εύκολο να τα αγοράσει κανείς μέσω του διαδικτύου και επομένως να παρακάμψει τις απαγορεύσεις, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι αρχές των Πολιτειών. Πρόσφατα, το Κεντάκι και η Νότια Ντακότα απαγόρευσαν την αποστολή χαπιών άμβλωσης μέσω του ταχυδρομείου.