Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε κυρώσεις σε ανώτερα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης για τη δηλητηρίαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για την απελευθέρωση του.
Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν κυρώσεις κατά 14 νομικών και φυσικών προσώπων «που έλαβαν μέρος άμεσα ή έμμεσα στη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι» σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Οι κυρώσεις κατά των οντοτήτων επιβλήθηκαν βάση του νόμου περί Ελέγχου και Εξάλειψης των Όπλων Χημικού και Βιολογικού Πολέμου (1991), ενώ αυτές κατά των φυσικών προσώπων εμποδίζουν την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά ή άλλα περιουσιακά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι κυρώσεις οι οποίες θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό «συμβολικές» σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post είναι η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά της Ρωσίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν ένδειξη ότι η νέα διοίκηση θα αντιμετωπίζει τη Ρωσία διαφορετικά από ότι ο Ντόναλντ Τραμπ.
Μεταξύ των υψηλόβαθμων Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων, στους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλλε κυρώσεις για την δηλητηρίαση και σύλληψη του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, είναι ο αρχηγός της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, ο πρώτος αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Κιριένκο και ο Γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Ίγκορ Κρασνόφ.
Με τις κυρώσεις αυτές, «παγώνουν» τυχόν περιουσιακά στοιχεία που έχουν στις ΗΠΑ οι Ρώσοι αξιωματούχοι.
Εκτός των άλλων, κυρώσεις επιβλήθηκαν στον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας Αλεξάντρ Καλάσνικοφ, τον διευθυντής της διεύθυνσης του Ρώσου προέδρου για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής Αντρέι Γιάριν και στους αναπληρωτές υπουργούς Αμύνης Αλεξέι Κριβαρούτσκο και Πάβελ Ποπόφ.
Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε επίσης κυρώσεις στο 33ο Κεντρικό επιστημονικό ερευνητικό Ινστιτούτο και το 27ο Επιστημονικό Κέντρο του υπουργείου Αμύνης καθώς και στο Κρατικό επιστημονικό-ερευνητικό ινστιτούτο οργανικής χημείας και τεχνολογίας.
Στο σχετικό έγγραφο των κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρονται επίσης η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και η Κύρια Διεύθυνση Κατασκοπείας (GRU) (σ.σ. πλέον έχει μετονομασθεί σε Κύρια Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας), τις οποίες η Ουάσιγκτον είχε συμπεριλάβει παλιότερα στον μαύρο κατάλογο, αλλά για άλλους λόγους.
Τζάνετ Γέλεν: Κατάφωρη περιφρόνηση για τους διεθνείς κανόνες
«Η χρήση χημικών όπλων από το Κρεμλίνο για να φιμωθεί ένας πολιτικός αντίπαλος και να τρομοκρατηθούν οι άλλοι καταδεικνύει την κατάφωρη περιφρόνησή του για τους διεθνείς κανόνες», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. Οι κυρώσεις, με κύριο αποδέκτη τον Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, τον επικεφαλής της πανίσχυρης υπηρεσίας ασφαλείας (FSB) ελήφθησαν «σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας της ΕΕ» και συνιστούν «ένα σαφές μήνυμα» προς τη Μόσχα, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Τζεν Ψάκι: Έκκληση για άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι
«Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμά με υψηλό βαθμό σιγουριάς ότι οι υπεύθυνοι των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB) χρησιμοποίησαν ένα νευροτοξικό παράγοντα, γνωστό με την ονομασία Νόβιτσοκ, για να δηλητηριάσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στις 20 Αυγούστου 2020», ανέφερε η Τζεν Ψάκι, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Ναβάλνι», πρόσθεσε.
Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που χαιρέτισε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ –και λίγο νωρίτερα από την ΕΕ– σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους διεθνείς εταίρους μας για να καταστήσουμε τη Ρωσία υπόλογη επειδή δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τα χημικά όπλα και τα ανθρώπινα δικαιώματα», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.
Υπενθυμίζεται οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να ανακοινώσει και αυτή, κυρώσεις οι όποιες περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων σε τέσσερις Ρώσους αξιωματούχους. Αυτοί σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ είναι ο Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ιγκόρ Κρασνόφ, ο οποίος έγινε πέρυσι γενικός εισαγγελέας, ο Βίκτορ Ζολότοφ, επικεφαλής της Εθνοφρουράς και ο Αλεξάντερ Καλάσνικοφ, ο οποίος διευθύνει την ομοσπονδιακή υπηρεσία φυλακών.