Η αμερικανική κυβέρνηση είναι «ανήσυχη και εξοργισμένη» από την καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων στο Ιράν, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ.
"Είμαστε ανήσυχοι και εξοργισμένοι από τις πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο οι δυνάμεις της τάξης απαντούν με τη βία και με μαζικές συλλήψεις σε ειρηνικές διαδηλώσεις φοιτητών", δήλωσε η εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς το Πουέρτο Ρίκο, στο οποίο συνοδεύει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ φοιτητών και δυνάμεων ασφαλείας σε μεγάλο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, δύο και πλέον εβδομάδες μετά την έναρξη των διαδηλώσεων που διοργανώθηκαν με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, όπως μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης και ανακοίνωσαν μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε σήμερα τους ορκισμένους εχθρούς της Τεχεράνης (ΗΠΑ και Ισραήλ) ότι υποκίνησαν αυτό το κίνημα αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας.
"Ο τρόπος με τον οποίο η ιρανική κυβέρνηση μεταχειρίζεται τις γυναίκες και αυτή η βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων είναι ακριβώς το είδος συμπεριφορών που ωθούν τους νέους ταλαντούχους Ιρανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους κατά χιλιάδες, αναζητώντας αξιοπρέπεια και προοπτικές", δήλωσε επίσης η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν.
Η Καρίν Ζαν-Πιέρ εκτίμησε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ μπορούν από τη μια πλευρά να καταδικάζουν την καταστολή αυτή, και από την άλλη να συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια αναβίωσης της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Η συμφωνία αυτή είναι "ο καλύτερος τρόπος κατά τη γνώμη μας να εξεταστεί το πυρηνικό πρόβλημα", δήλωσε. "Όσο θα πιστεύουμε ότι η συνέχιση (αυτών) των συνομιλιών είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, θα το πράττουμε".
"Στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο πρόεδρος Ρίγκαν αποκαλούσε τη Σοβιετική Ένωση 'αυτοκρατορία του κακού', διεξήγαγε επίσης διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών" με τους Ρώσους, δήλωσε η Καρίν Ζαν-Πιέρ.