Οι ΗΠΑ απαγορεύουν σε εταιρείες «προηγμένης τεχνολογίας» να κατασκευάζουν εργοστάσια στην Κίνα για 10 χρόνια, σύμφωνα με το BBC.
Οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση θα αποκλειστούν από την κατασκευή εγκαταστάσεων «προηγμένης τεχνολογίας» στην Κίνα για 10 χρόνια, δήλωσε σε ανακοίνωση της η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Οι κατευθυντήριες γραμμές αποκαλύφθηκαν ως μέρος ενός σχεδίου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την οικοδόμηση και ανάπτυξη της τοπικής βιομηχανίας ημιαγωγών.
Όλα αυτά ενώ επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν πιέσει για περισσότερη κρατική υποστήριξη σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα.
Οι αμερικανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ που έχει επιβραδύνει την παραγωγή.
«Θα εφαρμόσουμε τα προστατευτικά κιγκλιδώματα για να διασφαλίσουμε ότι όσοι λαμβάνουν κεφάλαια δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια… δεν τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να επενδύσουν στην Κίνα, δεν μπορούν να αναπτύξουν τεχνολογίες αιχμής στην Κίνα… για μια περίοδο δέκα ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωση της η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, εξηγώντας τον νόμο των ΗΠΑ για τα τσιπ και την επιστήμη.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν εγκλωβιστεί σε μια μακροχρόνια διαμάχη για το εμπόριο και την τεχνολογία.
Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε υπογράψει νόμο που δεσμεύει 280 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή υψηλής τεχνολογίας και την επιστημονική έρευνα, εν μέσω φόβων ότι οι ΗΠΑ χάνουν το τεχνολογικό τους πλεονέκτημα έναντι της Κίνας.
Οι ΗΠΑ παράγουν σήμερα περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς ημιαγωγών, οι οποίοι είναι βασικοί για αυτοκίνητα μέχρι κινητά τηλέφωνα.
Παράλληλα, η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είχε αντιταχθεί στο νομοσχέδιο για τους ημιαγωγούς, χαρακτηρίζοντάς το ότι θυμίζει «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου».