ΗΠΑ: Ένοχος για σεξουαλική επίθεση και βιασμό κρίθηκε ο Χάρβεϊ Γουάινστιν

ΗΠΑ: Ένοχος για σεξουαλική επίθεση και βιασμό κρίθηκε ο Χάρβεϊ Γουάινστιν

Ο κινηματογραφικός παραγωγός Χάρβεϊ Γουάινστιν κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση και βιασμό, μια απόφαση που θεωρείται νίκη για το κίνημα #MeToo, που ενέπνευσε χιλιάδες γυναίκες να καταγγείλουν δημοσίως την ανάρμοστη συμπεριφορά ισχυρών ανδρών.

Οι ένορκοι, επτά άνδρες και πέντε γυναίκες, ανακοίνωσαν την ετυμηγορία τους αφού συσκέφθηκαν για πέντε ημέρες.

Ο κάποτε πανίσχυρος Γουάινστιν κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση εναντίον της πρώην βοηθού παραγωγής Μίμι Χαλέγι το 2006 και για τον βιασμό της Τζέσικα Μαν, μιας επίδοξης ηθοποιού, το 2013.

Ο 67χρονος παραγωγός κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών.

Οι ένορκοι των απάλλαξαν από δύο κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης από «αρπακτικό», οι οποίες επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η ποινή του θα ανακοινωθεί σε άλλη ημερομηνία από τον δικαστή Τζέιμς Μπερκ που προήδρευσε στην υπόθεση αυτή. Ο Μπερκ διέταξε να κρατηθεί ο Γουάινστιν, στον οποίο πέρασαν χειροπέδες οι αστυνομικοί μέσα στο δικαστήριο.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του ο Γουάινστιν εμφανιζόταν εξασθενημένος και συχνά έμπαινε στο δικαστήριο κρατώντας μπαστούνι. Κάποιες φορές στηριζόταν στη δικηγόρο του, την Ντόνα Ροτούνο. «Έχει πάρει μερικές καλές συμβουλές περί υποκριτικής», σχολίασε στην αρχή της δίκης η ηθοποιός Ρόουζ ΜακΓκάουεν, η οποία οργάνωσε μια κινητοποίηση κοντά στο δικαστήριο μαζί με τη συνάδελφό της Ροζάνα Αρκέτ και άλλες γυναίκες.

Περισσότερες από 80 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και διάσημες ηθοποιοί, έχουν κατηγορήσει τον Γουάινστιν για ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίον τους. Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι οι σεξουαλικές επαφές που είχε μαζί τους έγιναν με τη συγκατάθεσή τους.

Λεπτά μετά την ανάγνωση της απόφασης, την οποία άκουσε ανέκφραστος, ο Γουάινστιν θεάθηκε να συνομιλεί με την επικεφαλής της ομάδας των συνηγόρων του, την Ντόνα Ροτούνα.

«Πιστεύω ότι η ετυμηγορία είναι ξεκάθαρα μια δικαίωση για όλες τις γυναίκες που μίλησαν ανοιχτά και δεν κατάφεραν να ασκηθούν διώξεις» για τις δικές τους υποθέσεις, σχολίασε η Ελίζαμπεθ Λ. Τζίγκλιτς, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Κολέγιο Τζον Τζέι της Νέας Υόρκης.

Ο Πολ Κάλαν, πρώην εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ο οποίος δεν είχε κάποια συμμετοχή στην υπόθεση, εκτίμησε ότι ο πρώην μεγαλοπαράγοντας του Χόλιγουντ μπορεί να ελπίζει ότι η απόφαση θα ανατραπεί στο Εφετείο για λόγους «προκατάληψης» επειδή ένας από τους ενόρκους πρόκειται να εκδώσει σύντομα ένα βιβλίο που αφορά τις ερωτικές σχέσεις εφήβων κοριτσιών με «αρπακτικά», άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Κατά τη διάρκεια της δίκης οι εισαγγελείς παρουσίασαν τον Γουάινστιν σαν κατά συρροή βιαστή ο οποίος χειραγωγούσε τις γυναίκες υποσχόμενος να τους ανοίξει τις πύλες του Χόλιγουντ, τις καλούσε σε δωμάτια ξενοδοχείων και σε ιδιωτικά διαμερίσματα και στη συνέχεια τις εξουδετέρωνε και τις βίαζε. «Ο άνδρας που κάθεται εκεί πέρα δεν ήταν απλώς ένας τιτάνας στο Χόλιγουντ, ήταν ένας βιαστής», είπε στην εναρκτήρια αγόρευσή του η εισαγγελέας του Μανχάταν Μέγκαν Χαστ.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ο Γουάινστιν συχνά εμφανιζόταν απαθής αλλά κάποιες φορές παρατηρούσε με προσήλωση τους δικηγόρους του, ιδίως στην αντεξέταση των γυναικών που τον κατηγορούσαν.

Η Τζέσικα Μαν τον περιέγραψε σαν «Τζέκιλ και Χάιντ»: έναν άνδρα γοητευτικό στις δημόσιες εμφανίσεις του αλλά με τρομερό θυμό όταν βρίσκονταν μόνοι. Η γυναίκα κάποια στιγμή άρχισε να κλαίει ανεξέλεγκτα ενώ κατέθετε, αναγκάζοντας τον δικαστή να διακόψει τη δίκη.

Μολονότι ο Γούαινστιν κατηγορήθηκε για τις επιθέσεις εναντίον της Χαλέγι και της Μαν, οι εισαγγελείς κάλεσαν ως μάρτυρες πολλές άλλες γυναίκες που ισχυρίζονται ότι τις βίασε ο παραγωγός. Μία από αυτές ήταν και η ηθοποιός Αναμπέλα Σορία, που έγινε γνωστή από τη σειρά Sopranos. Η Σορία είπε ότι την βίασε στο διαμέρισμά της το 1993 ή το 1994. Αν και το αδίκημα έχει πλέον παραγραφεί, οι εισαγγελικές αρχές το χρησιμοποίησαν για να αποδείξουν ότι ο Γουάινστιν είναι καθ’ έξη βιαστής. Άλλες τρεις γυναίκες κατέθεσαν ότι τις κάλεσε να συναντηθούν για επαγγελματικούς λόγους μαζί τους και στη συνέχεια τις βίασε ή τις θώπευσε.

Συνήθως στις ποινικές δίκες δεν επιτρέπεται να καταθέτουν μάρτυρες για παλαιότερα αδικήματα που διέπραξε ο κατηγορούμενος, όμως ένα παραθυράκι στον νόμο έδωσε τη δυνατότητα στους εισαγγελείς να καλέσουν τις γυναίκες αυτές ώστε να αποδείξουν ότι ο Γουάινστιν είχε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά επί χρόνια.

Λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε η δίκη του στη Νέα Υόρκη, οι αρχές της Καλιφόρνιας άσκησαν επίσης δίωξη σε βάρος του παραγωγού για παρόμοιες κατηγορίες. Δεκάδες γυναίκες έχουν εξάλλου προσφύγει στα αστικά δικαστήρια εναντίον του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo/Seth Wenig