Το ενδεχόμενο αποστολής χιλιάδων ακόμη στρατευμάτων σε συμμάχους του ΝΑΤΟ, στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες τις Βαλτικής, φέρεται να εξετάζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεδομένου ότι μεγιστοποιούνται οι φόβοι για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στο άμεσο μέλλον.
«Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του Σαββάτου στο προεδρικό Camp David, ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας έδωσαν επιλογές στον Μπάιντεν, για αποστολή μεταξύ 1.000 και 5.000 στρατιωτών σε χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Πολωνία» ανέφερε την Κυριακή η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της New York Times, ο αριθμός των στρατευμάτων θα μπορούσε να δεκαπλαστιστεί, αγγίζοντας τις 50.000, ενώ στο σχέδιο περιλαμβάνονται και την αποστολή πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών.
Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους παρέχουν επί του παρόντος υλική υποστήριξη στην Ουκρανία.
Ωστόσο, αξιωματούχοι ανέφεραν στη New York Times, ότι η προοπτική αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, παραμένει εκτός συζήτησης.
Ωστόσο, μια απόφαση της Ουάσιγκτον να αυξήσει στρατεύματα και εξοπλισμό στην περιοχή ως απάντηση στη συγκέντρωση 100.000 στρατιωτών της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία, θα σήμαινε σαφής αλλαγή από την πιο συγκρατημένη προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Μέχρι σήμερα, ο Μπάιντεν έχει αποφύγει τη στρατιωτική συσσώρευση υπέρ της απειλής κυρώσεων κατά της Μόσχας, αν και τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έχουν πει ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλούσε αύξηση στρατευμάτων σε συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή.