ΗΠΑ: Χρέος μας να υπερασπιστούμε τις Φιλιππίνες μετά τη σύγκρουσή τους με την Κίνα
Shutterstock
Shutterstock

ΗΠΑ: Χρέος μας να υπερασπιστούμε τις Φιλιππίνες μετά τη σύγκρουσή τους με την Κίνα

Υποχρεωμένες να υπερασπιστούν οι ΗΠΑ τον στενό τους σύμμαχο - τις Φιλιππίνες - σύμφωνα με τη συνθήκη, μετά από σύγκρουση των Φιλιππίνων και της Κίνας σε μια αμφισβητούμενη διαμάχη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δήλωσαν αξιωματούχοι στο AP.

Κίνα και Φιλιππίνες έπειτα από τη σύγκρουση κατηγόρησαν η μία την άλλη για την υποκίνηση των εχθροπραξιών της Δευτέρας στη δεύτερη όχθη Τόμας, η οποία έχει καταληφθεί από ένα μικρό απόσπασμα του Ναυτικού των Φιλιππίνων επί ενός ακινητοποιημένου πολεμικού πλοίου, το οποίο παρακολουθείται στενά από την κινεζική ακτοφυλακή. Υπάρχει φόβος ότι οι διαφορές, που θεωρούνται εδώ και καιρό ασιατικό σημείο ανάφλεξης, θα μπορούσαν να κλιμακωθούν και να οδηγήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα σε μια μεγαλύτερη σύγκρουση.

"Οι επικίνδυνες ενέργειες της Κίνας απειλούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα"

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κουρτ Κάμπελ συζήτησε τηλεφωνικά τις ενέργειες της Κίνας με την ομόλογό του των Φιλιππίνων, Μαρία Τερέζα Λαζάρο. Και οι δύο συμφώνησαν ότι οι "επικίνδυνες ενέργειες της Κίνας απειλούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο Κάμπελ επαναβεβαίωσε ότι η Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας του 1951, η οποία υποχρεώνει την Ουάσιγκτον και τη Μανίλα να βοηθούν η μία την άλλη να την υπερασπιστεί σε μείζονες συγκρούσεις, "επεκτείνεται σε ένοπλες επιθέσεις κατά των ένοπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων, δημόσιων σκαφών ή αεροσκαφών - συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ακτοφυλακής της - οπουδήποτε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας", σύμφωνα με τον Miller.

"Παρά τις παράνομες, επιθετικές και απερίσκεπτες ενέργειες των κινεζικών ναυτικών δυνάμεων, το προσωπικό μας επέδειξε αυτοσυγκράτηση και επαγγελματισμό, απέφυγε να κλιμακώσει την ένταση και συνέχισε την αποστολή του", ανέφερε η ομάδα εργασίας των Φιλιππίνων χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. "Οι ενέργειές τους έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του προσωπικού μας και προκάλεσαν ζημιές στα σκάφη μας, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο".

Η κινεζική ακτοφυλακή δήλωσε ότι οι Φιλιππίνες "είναι αποκλειστικά υπεύθυνες γι' αυτό". Είπε ότι ένα πλοίο των Φιλιππίνων "αγνόησε τις επανειλημμένες επίσημες προειδοποιήσεις της Κίνας ... και πλησίασε επικίνδυνα ένα κινεζικό πλοίο σε κανονική ναυσιπλοΐα με αντιεπαγγελματικό τρόπο, με αποτέλεσμα τη σύγκρουση".

Ένας νέος νόμος της Κίνας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο, εξουσιοδοτεί την ακτοφυλακή της να κατάσχει ξένα πλοία "που εισέρχονται παράνομα στα χωρικά ύδατα της Κίνας" και να κρατάει τα ξένα πληρώματα για έως και 60 ημέρες. Ο νόμος ανανέωσε μια αναφορά στη νομοθεσία του 2021 που λέει ότι η ακτοφυλακή της Κίνας μπορεί να πυροβολήσει εναντίον ξένων πλοίων αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με το AP, τουλάχιστον τρεις κυβερνήσεις με διεκδικήσεις στα ύδατα - οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν - δήλωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τον νόμο. Η Μαλαισία και το Μπρουνέι εμπλέκονται επίσης στις μακροχρόνιες εδαφικές διαμάχες, οι οποίες θεωρούνται ευαίσθητη διαχωριστική γραμμή στον μακροχρόνιο ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας στην περιοχή.

Πηγή: Associated Press