«Προσεκτικά εξετάζεται» η προμήθεια πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη 6 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση για να γίνει, αναφέρει το Reuters.
Αργότερα, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο, Παρασκευή, ένα νέο πακέτο το οποίο θα περιλαμβάνει πυρομαχικά διασποράς.
Σε προηγούμενο δημοσίευμα του Reuters γίνεται επίκληση σε δημοσίευμα των New York Times κατά το οποίο ο στρατός των ΗΠΑ πιστεύει ότι τα πυρομαχικά διασποράς θα ήταν χρήσιμα για την Ουκρανία στην προσπάθειά της να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου τον Ιούνιο, αλλά δεν είχαν εγκριθεί ακόμη για το Κίεβο λόγω περιορισμών του Κογκρέσου και ανησυχιών μεταξύ των συμμάχων.
Η Ουκρανία προέτρεψε τα μέλη του Κογκρέσου να πιέσουν την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να εγκρίνει την αποστολή Συμβατικών Βελτιωμένων Πυρομαχικών Διπλής Χρήσης (DPICM).
Τα πυρομαχικά διασποράς, που έχουν απαγορευτεί από περισσότερες από 120 χώρες, συνήθως απελευθερώνουν μεγάλους αριθμούς μικρότερων βομβών που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε μια ευρεία περιοχή, απειλώντας αμάχους.
Τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς που έχουν σκοτώσει Ουκρανούς αμάχους, ανέφερε η Human Rights Watch σε έκθεσή της την Πέμπτη, η οποία κάλεσε και τα δύο έθνη να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και προέτρεψε τις ΗΠΑ να μην τα προμηθεύσουν.
Η Ουκρανία πιέζει επίσης για νέα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-16, καθώς επιδιώκει μια αντεπίθεση.
«Το F-16 ή οποιοσδήποτε άλλος εξοπλισμός που χρειαζόμαστε θα μας δώσει την ευκαιρία να κινηθούμε γρηγορότερα, να σώσουμε περισσότερες ζωές, να σταθούμε στη θέση μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο ABC News την Πέμπτη.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ, η Δανία και η Ολλανδία, ηγούνται των προσπαθειών ενός διεθνούς συνασπισμού για την εκπαίδευση πιλότων και προσωπικού υποστήριξης, τη συντήρηση αεροσκαφών και τελικά την προμήθεια F-16 στην Ουκρανία.