Μία νέα πολυεθνική ομάδα εμπειρογνωμόνων, ενδεχομένως εκτός του ΟΗΕ, πιέζουν οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία προκειμένου να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας. Αυτό, αφού η Ρωσία και η Κίνα ματαίωσαν τις δραστηριότητες παρακολούθησης στον παγκόσμιο οργανισμό, όπως δήλωσαν τρεις πηγές την Τετάρτη (17/4).
Τα παραπάνω, αφού η Ρωσία απέρριψε την ετήσια ανανέωση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που τα τελευταία 15 χρόνια παρακολουθεί την εφαρμογή των κυρώσεων που αποσκοπούν στον περιορισμό των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας. Η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία.
Η προβλεπόμενη νέα ομάδα έχει ως στόχο τη συνέχιση του έργου της οντότητας του ΟΗΕ και θα λειτουργήσει από την Ουάσιγκτον, τη Σεούλ και το Τόκιο και θα συμμετάσχουν σε αυτήν χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσαν οι πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω διπλωματικής ευαισθησίας.
«Η επιτροπή του ΟΗΕ είχε αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες, καθώς τα κινεζικά και ρωσικά μέλη προσπαθούσαν συχνά να αμβλύνουν τις υποψίες για παράκαμψη των κυρώσεων από τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Νότιας Κορέας.
Μια τέτοια ομάδα θα στερούνταν πιθανότατα τη διεθνή νομιμότητα που παρέχεται σε μια επιχείρηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, αλλά θα ήταν σε θέση να παρακολουθεί αποτελεσματικότερα τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η Σεούλ θα προτιμούσε να δρομολογήσει τον μηχανισμό μεταξύ συμμάχων και φίλων, αλλά υπάρχει πιθανότητα να επιδιώξει επίσημη έγκριση μέσω της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (ΓΣΗΕ), δήλωσε άλλος ανώτερος αξιωματούχος.
Η ομάδα θα μπορούσε επίσης να λάβει εντολή να παρακολουθεί την εφαρμογή των ψηφισμάτων σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βόρειας Κορέας που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ανέφερε μια τρίτη πηγή.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη σχετικά με τη δημιουργία μιας νέας ομάδας εμπειρογνωμόνων, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία για να «αναπτύξει επιλογές τόσο εντός όσο και εκτός του ΟΗΕ».
«Το θέμα εδώ είναι ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να παραγραφεί το έργο που έκανε η ομάδα εμπειρογνωμόνων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ.
Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν ζητήσει τη μείωση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας ως έναν τρόπο να ξεκινήσουν οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις και να ανακουφιστεί η ανθρωπιστική δυστυχία στην εξαθλιωμένη χώρα.