Ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας δήλωσε την Τετάρτη ότι εμποδίζει την πώληση όπλων ύψους 735 εκατ. δολαρίων στην Ουγγαρία, επειδή η κυβέρνησή της αρνήθηκε να εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Δεδομένων των υποσχέσεων που δόθηκαν σε μένα και σε άλλους πέρυσι ότι αυτή η ψηφοφορία θα γινόταν, και του γεγονότος ότι τώρα είναι Ιούνιος και ακόμα δεν έχει γίνει, αποφάσισα ότι η πώληση νέου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουγγαρία θα ανασταλεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο γερουσιαστής Τζιμ Ρισκ.
«Η Ουγγαρία θα πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στη συμμαχία, και μάλιστα σύντομα», είπε.
Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι μεγάλες συμφωνίες πώλησης όπλων εξετάζονται από τους κορυφαίους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Οι συγκεκριμένοι θέτουν τακτικά ερωτήσεις ή εκφράζουν ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή διπλωματικά ζητήματα που μπορούν να καθυστερήσουν ή να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων.
Η απόφαση του Risch να μπλοκάρει τη συμφωνία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Washington Post, η οποία ανέφερε ότι η πώληση περιελάμβανε 24 συστοιχίες εκτοξευτών πυραύλων HIMARS και περισσότερους από 100 πυραύλους και λοβούς μαζί με τα σχετικά εξαρτήματα και την υποστήριξη.
Το ουγγρικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων MTI, στην οποία ανέφερε ότι δεν προτίθεται να αγοράσει συστήματα HIMARS.
«Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας, ο κυβερνητικός επίτροπος αρμόδιος για τις προμήθειες ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τα πυραυλικά συστήματα HIMARS σε επιστολή με προθεσμία τον Μάρτιο του 2022. Δεν υπήρξε καμία απάντηση από την αμερικανική πλευρά, επομένως το υπουργείο θεώρησε το θέμα λήξαν», ανέφερε η Ουγγαρία.
Η Σουηδία υπέβαλε πέρυσι αίτηση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας και της Ουγγαρίας καθυστέρησαν την αίτηση και η Σουηδία ελπίζει τώρα να ενταχθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον επόμενο μήνα.