Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις την Τρίτη σε ένα δίκτυο ανταλλαγής νομισμάτων της Βενεζουέλας που λειτουργούσε ως ταμείο διεφθαρμένων παραγόντων του καθεστώτος της χώρας, όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
«Οι άνθρωποι του καθεστώτος έχουν λεηλατήσει δισεκατομμύρια δολάρια από τα ταμεία της Βενεζουέλας, ενώ ο λαός της υποφέρει. Το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε αυτό το δίκτυο ανταλλαγής νομισμάτων, το οποίο ήταν ένα άλλο παράνομο σύστημα το οποίο το καθεστώς της Βενεζουέλας χρησιμοποιούσε από καιρό για να κλέψει από τον λαό του», δήλωσε σε γραπτά ο Στίβεν Μνούτσιν Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
Εκτός των άλλων οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις για τη διαφθορά στη Βενεζουέλα, στοχεύοντας σε επτά άτομα και σε δώδεκα οντότητες, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής εταιρείας τηλεόρασης Globovision Tele, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στον ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομικών.
Με φόντο τα παραπάνω, ορκίζεται την Πέμπτη για την δεύτερη εξαετή θητεία του ο Νικολάς Μαδούρο για τον οποίο τόσο η Ε.Ε όσο και η ομάδα της Λίμα ζήτησαν εκ νέου να διεξάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
«Θεωρούμε πως οι προεδρικές εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε αξιόπιστες. Η ΕΕ ζητεί να διεξαχθούν νέες εκλογές, ελεύθερες και δίκαιες», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.
Η ορκωμοσία του Μαδούρο θα γίνει ενώπιον του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου (TSJ) και όχι ενώπιον του κοινοβουλίου, μοναδικού θεσμού που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, μετά την επανεκλογή του, στις 20 Μαΐου, η οποία αμφισβητείται από την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και δώδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Με εξαίρεση το Μεξικό, 12 χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο Καναδάς, μέλη της Ομάδας της Λίμα, κάλεσαν στις 4 Ιανουαρίου τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας να παραιτηθεί από τη δεύτερη θητεία του και να μεταβιβάσει τις εξουσίες στο κοινοβούλιο. Πρόκειται για ενθάρρυνση πραξικοπήματος, κατήγγειλε το Καράκας.
AP Photo