Όλο και περισσότερες Αμερικανίδες σπουδάστριες διαγράφουν από τη λίστα τους κορυφαία Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, εξαιτίας του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις. Γυναίκες με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες επιλέγουν να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία όπου η διαδικασία παραμένει νόμιμη, να αγοράσουν χάπια για την άμβλωση στο διαδίκτυο ή να κάνουν μια δυνητικά επικίνδυνη παράνομη άμβλωση.
Πρόσφατες κινήσεις συντηρητικών κρατών σε ζητήματα όπως η άμβλωση και τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν βαθύνει την πόλωση της χώρας. Μαθητές και μαθήτριες τονίζουν ότι οι περιορισμοί εγείρουν φόβους ότι δεν θα μπορέσουν να κάνουν έκτρωση εάν χρειαστεί ή ότι θα αντιμετωπίσουν διακρίσεις λόγω φύλου. Άλλοι είπαν ότι ανησυχούν μήπως αντιμετωπίσουν φυλετικές προκαταλήψεις ή ότι θα εξοστρακιστούν πολιτικά.
Ως άσκηση «ωμής πολιτικής εξουσίας» χαρακτήρισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπέγραψε την Παρασκευή Εκτελεστικό Διάταγμα για τη διασφάλιση της πρόσβασης στην άμβλωση και την αντισύλληψη.
«Τι θα γίνει αν μείνω έγκυος από βιασμό;»
Την ώρα που κάποιοι μαθητές διστάζουν εδώ και καιρό να παρακολουθήσουν σχολεία σε μέρη με διαφορετικές πολιτικές τάσεις από τις δικές τους, πρόσφατες κινήσεις συντηρητικών κρατών σε ζητήματα όπως η άμβλωση και τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν βαθύνει την πόλωση της χώρας.
Για ορισμένους μαθητές και μαθήτριες, οι περιορισμοί εγείρουν φόβους ότι δεν θα μπορέσουν να κάνουν έκτρωση εάν χρειαστεί ή ότι θα αντιμετωπίσουν διακρίσεις λόγω φύλου. Άλλοι είπαν ότι ανησυχούν μήπως αντιμετωπίσουν φυλετικές προκαταλήψεις ή ότι θα εξοστρακιστούν πολιτικά.
«Είμαι μόνο στο γυμνάσιο αυτή τη στιγμή και ακόμα ανακαλύπτω ποια είμαι», δηλώνει 17χρονη μαθήτρια, η οποία θα αποφοιτήσει αυτό το φθινόπωρο από το γυμνάσιο Stuyvesant στη Νέα Υόρκη. «Δεν θέλω να μετακομίσω κάπου όπου δεν μπορώ να είμαι ο εαυτός μου λόγω των νόμων που έχουν τεθεί σε ισχύ», τονίζει.
Κολέγια και πανεπιστήμια με εξαιρετικά ακαδημαϊκά προγράμματα, όπως το Oberlin College στο Οχάιο και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις του Μιζούρι δεν επιλέγονται από τους φοιτητές, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για τα δικαιώματά τους και την απαγόρευση της επιλογής άμβλωσης σε ενδεχόμενη ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Μαθήτρια λυκείου του Μέριλαντ, 16 ετών, σημειώνει ότι η προοπτική να σπουδάσει κολέγιο σε μια πολιτεία που απαγορεύει τις αμβλώσεις είναι ανησυχητική. «Τι γίνεται αν πάω σε ένα κολέγιο σε μια πολιτεία όπου η άμβλωση απαγορεύεται και με βιάσουν και μετά δεν έχω την επιλογή να κάνω έκτρωση;», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Μία άλλη μαθήτρια γυμνασίου της Καλιφόρνια αναφέρει ότι διέγραψε το κολέγιο στο Οχάιο από τη λίστα των αιτήσεών της αφού η πολιτεία θέσπισε μια σχεδόν πλήρη απαγόρευση αμβλώσεων τον περασμένο μήνα. «Δεν θέλω να πάω σχολείο σε μια πολιτεία όπου η άμβλωση είναι παράνομη», είπε.
«Ορισμένοι από τους φοιτητές μας έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποβάλουν αίτηση σε κολέγια και πανεπιστήμια σε πολιτείες που ενδέχεται να παραβιάζουν την πρόσβασή τους στα αναπαραγωγικά δικαιώματα», δήλωσε ο Ντάνιελ Σάντος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων κολεγίων της Φλόριντα.
Μπάιντεν: Ωμή πολιτική εξουσία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο είπε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση ήταν άσκηση «ωμής πολιτικής εξουσίας», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα ανεξέλεγκτο Ανώτατο Δικαστήριο, που εργάζεται σε συνδυασμό με εξτρεμιστικά στοιχεία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, να αφαιρέσει τις ελευθερίες και την προσωπική μας αυτονομία». Παράλληλα σημείωσε ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιονδήποτε νόμο εγκριθεί από Ρεπουμπλικανούς για την απαγόρευση των δικαιωμάτων αμβλώσεων σε εθνικό επίπεδο.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να απαγορεύουν τις αμβλώσεις. Ως αποτέλεσμα, γυναίκες με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες επιλέγουν να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία όπου η διαδικασία παραμένει νόμιμη και διαθέσιμη, να αγοράσουν χάπια για την άμβλωση στο διαδίκτυο ή να κάνουν μια δυνητικά επικίνδυνη παράνομη άμβλωση.