Οι συντηρητικοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ εξέφρασαν την Τρίτη το σκεπτικισμό τους σχετικά με τη νομιμότητα του σχεδίου του προέδρου Τζο Μπάιντεν να διαγράψει φοιτητικό χρέος 430 δισ. δολαρίων για περίπου 40 εκατ. δανειολήπτες.
Οι εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου - εκ των οποίων οι έξι είναι από το χώρο των συντηρητικών - καλούνται να αποφασίσουν εάν οι ενστάσεις έξι Πολιτειών και δύο μεμονωμένους δανειολήπτες φοιτητικών δανείων που αντιτίθενται στις απαιτήσεις επιλεξιμότητας του σχεδίου Μπάιντεν για τη διαγραφή φοιτητικών χρεών
Σύμφωνα με το σχέδιο η παραγραφή αφορά 430 δισ. δολάρια που βαραίνουν τις πλάτες περισσότερων από 40 εκατομμυρίων δανειοληπτών - φοιτητών. Η διαγραφή ύψους τουλάχιστον 10.000 δολαρίων ανά δάνειο, αφορά μόνο εκείνους το εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τα 125.000 δολάρια σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με μια μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, αν περικόπτονταν όλα τα φοιτητικά δάνεια κατά 10.000 δολάρια, το συνολικό ποσό θα ανερχόταν σε 321 δισ. δολάρια, ενώ θα εξαλειφόταν το χρέος για 11,8 εκατομμύρια δανειολήπτες, δηλαδή το 31% των φοιτητών.
Η Κυβέρνηση Μπάιντεν ανέφερε πως θα κάνει χρήση του νόμου των «Ηρώων» που ψηφίστηκε το 2003 και σύμφωνα με τον οποίο είναι δυνατή η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης αλλά και παραγραφής χρεών σε φοιτητές που έχουν προσφύγει σε τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να καλύψουν το μεγάλο κόστος σπουδών και εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Παιδείας των ΗΠΑ να τροποποιήσει την οικονομική βοήθεια των φοιτητών κατά τη διάρκεια πολέμου ή εθνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Πολλοί δανειολήπτες αντιμετώπισαν οικονομική πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι πολιτείες που το αμφισβητούν είναι το Αρκάνσας, η Αϊόβα, το Κάνσας, το Μιζούρι, η Νεμπράσκα και η Νότια Καρολίνα. Οι μεμονωμένοι δανειολήπτες ήταν η Myra Brown και ο Alexander Taylor.
Η κυβέρνηση παρακάμπτει το Κογκρέσο
Τα δικαστήρια ωστόσο μπλόκαραν την εφαρμογή του σχεδίου, εναντίον του οποίου προσέφυγαν Πολιτείες οι οποίες ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους αλλά και δύο φοιτητές οι οποίοι δεν πληρούσαν τα κριτήρια για να διαγραφεί το χρέος τους. Οι Πολιτείες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θα στερήσει χρήματα από τους φορολογούμενους, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου. Ο νόμος του 2003 θεωρούν ότι καλύπτει το «πάγωμα» των δανείων, όχι όμως και τη διαγραφή τους.
«Αφού απέτυχαν πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις», η κυβέρνηση «επιχείρησε να παρακάμψει το Κογκρέσο», σχολίασε στο Δικαστήριο ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τη Νεμπράσκα, Τζιμ Κάμπελ. Τα επιχειρήματά του φάνηκε να πείθουν τους δικαστές, με τον επικεφαλής του Δικαστηρίου, τον Τζον Ρόμπερτς, να δηλώνει ότι έχει «ιδιαίτερη ευαισθησία» σε ότι αφορά τη διάκριση των εξουσιών.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι ενάγοντες δεν είχαν δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη επειδή «δεν υπέστησαν καμία ζημία». Η δικηγόρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Ελίζαμπεθ Πρελόγκαρ ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίψει την προσφυγή τους, κάτι που θα σήμαινε ότι η υπόθεση θα έκλεινε εδώ, χωρίς να υπάρξει μια απόφαση επί της ουσίας του ζητήματος.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, αν δεν απορρίψει την υπόθεση, θα μπορούσε αντιθέτως να αδράξει την ευκαιρία για να δηλώσει ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες και η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να ενεργούν, στα σημαντικότερα θέματα, χωρίς το πράσινο φως του Κογκρέσου.
«Αυτό θα συνιστούμε πρόβλημα για την ικανότητα λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», σχολίασε η προοδευτική δικαστής Κεντάντζι Μπράουν Τζάκσον.
Το Δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP