ΗΠΑ - Ουκρανία: Ρήξη της Ουάσιγκτον με τους συμμάχους - Ο Τραμπ αρνείται να κατηγορήσει τη Ρωσία
Collage AP
Collage AP
Bloomberg

ΗΠΑ - Ουκρανία: Ρήξη της Ουάσιγκτον με τους συμμάχους - Ο Τραμπ αρνείται να κατηγορήσει τη Ρωσία

Τη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εγκρίνουν ένα αμερικανικό ψήφισμα που ζητούσε «γρήγορο τέλος» χωρίς να αποδίδει ευθύνες, «μια έντονη μεταστροφή στο ζήτημα από την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν», όπως υπογραμμίζει το Bloomberg.

Οι χώρες της G7 προσπάθησαν να εκδώσουν μια κοινή δήλωση για την τρίτη επέτειο του πολέμου, καθώς οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν σε μια διατύπωση καταδίκης της Μόσχας, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Η δημόσια συζήτηση στα Ηνωμένα Έθνη και οι ιδιωτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών της G7 αναδεικνύουν τη σαφή ρήξη της πολιτικής των ΗΠΑ στο Ουκρανικό, με την κυβέρνηση Τραμπ να απομακρύνεται περαιτέρω από τους Ευρωπαίους συμμάχους και, προς ανησυχία τους, να φαίνεται να ευθυγραμμίζεται στενότερα με τη Μόσχα, σημειώνει το Bloomberg.

Ο Λευκός Οίκος φάνηκε να ευθυγραμμίζεται με την πολιτική Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της Ουκρανίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της διατήρησης εδαφών που κατακτήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Θα προτιμούσα να μην το εξηγήσω τώρα, αλλά είναι κάπως αυτονόητο», δήλωσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από την ψήφο των ΗΠΑ στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η αντίθεση μεταξύ της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της ενισχύθηκε περαιτέρω τη Δευτέρα, όταν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρυντό, καθώς και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, επισκέφθηκαν το Κίεβο σε μια επίδειξη υποστήριξης για την τρίτη επέτειο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, είχε πει νωρίτερα σήμερα ότι η κυβέρνηση Tραμπ ευθυγραμμίζεται με την αφήγηση της Ρωσίας στην κλιμακούμενη κριτική της στην Ουκρανία.

Στα Ηνωμένα Έθνη, το ψήφισμα που υποστηρίχθηκε από την Ευρώπη στη Γενική Συνέλευση πέρασε με 93 ψήφους υπέρ και 18 κατά, με 65 αποχές. Η Λευκορωσία και η Βόρεια Κορέα ήταν μεταξύ εκείνων που το καταψήφισαν μαζί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ένα ξεχωριστό αμερικανικό ψήφισμα εγκρίθηκε επίσης από τη συνέλευση, αλλά μόνο αφού τροποποιήθηκε ώστε να κατηγορηθεί η Ρωσία για τον πόλεμο, γεγονός που οδήγησε τις ΗΠΑ να απέχουν από την ψηφοφορία για το δικό τους μέτρο.

Οι ΗΠΑ υπέβαλαν επίσης το ψήφισμά τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο πέρασε με την υποστήριξη τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας, μια εξαιρετική αλλαγή στις συμμαχίες, αφού τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου είχαν μπλοκάρει ή ασκήσει βέτο σε προηγούμενα ψηφίσματα που αφορούσαν τον πόλεμο. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι δεσμευτικά για όλα τα μέλη, ενώ τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης όχι.

«Αυτό το ψήφισμα μας βάζει στο δρόμο προς την ειρήνη - είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά κρίσιμο», δήλωσε η εκτελούσα χρέη πρέσβειρας των ΗΠΑ Ντοροτέα Σέι, προσθέτοντας ότι ήταν η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ψήφισμα για το θέμα από την έναρξη του πολέμου. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι επίσης μόνιμα μέλη, απείχαν.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε νωρίτερα ασκήσει πιέσεις στις χώρες του ΟΗΕ για να μπλοκάρουν το ψήφισμα που υποστηριζόταν από την Ουκρανία και καταδίκαζε τη Ρωσία για τον επιθετικό της πόλεμο και ήθελε να στηρίξουν αντ' αυτού το αμερικανικό ψήφισμα.