Η πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια παραιτήθηκε μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε για τα σχόλιά της σχετικά με τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.
Σύμφωνα με το BBC η Ελίζαμπεθ Μαγκίλ αρνήθηκε να πει αν θα τιμωρηθούν οι φοιτητές που καλούσαν σε γενοκτονία των Εβραίων.
Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι «η Μαγκίλ υπέβαλε οικειοθελώς την παραίτησή της» έπειτα από πλήθος ατόμων που διαμαρτυρήθηκαν έντονα εναντίον της, καλώντας τη να παραιτηθεί.
Η Μαγκίλ θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να διοριστεί αντικαταστάτης της.
Είχε προηγηθεί η ομοβροντία αντιδράσεων στις ΗΠΑ από τη στάση των πρυτάνεων κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, με φόντο τα αλλεπάλληλα κρούσματα αντισημιτισμού και ρητορικής μίσους που εκδηλώνονται σε αυτά.
Μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η τακτική «ίσων αποστάσεων» που είχε τηρήσει η πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια (UPenn), Λιζ Μαγκίλ, απέναντι στην εκδήλωση φαινομένων αντισημιτισμού στην ομώνυμη ακαδημαϊκή κοινότητα, ήρθε η σειρά της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκέι, να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τη δική της στάση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το CNN, η Γκέι ζήτησε συγγνώμη σε συνέντευξή της στη φοιτητική εφημερίδα του Πανεπιστημίου, αφού αντιμετώπισε ευρεία καταδίκη για την καταστροφική κατάθεσή της στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα, στην οποία η ίδια και άλλοι πρόεδροι πανεπιστημίων απέτυχαν να πουν ρητά ότι οι εκκλήσεις για γενοκτονία των Εβραίων συνιστούν εκφοβισμό και παρενόχληση στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
«Ζητώ συγγνώμη», δήλωσε η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κλοντίν Γκέι στην εφημερίδα The Harvard Crimson την Πέμπτη. «Οι λέξεις έχουν σημασία», πρόσθεσε η ίδια.
Η συγγνώμη ήρθε μόλις λίγες ημέρες αφότου η Γκέι, η πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και η επικεφαλής του ΜΙΤ κατέθεσαν σε ακρόαση επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που επικεντρώθηκε στον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη. Οι τρεις ανώτατοι πανεπιστημιακοί δέχθηκαν οξύτατη κριτική, επειδή δεν έχουν κάνει αρκετά για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Εβραίων φοιτητών και άλλων ατόμων στις αντίστοιχες σχολές τους.
Το Χάρβαρντ, το UPenn και το MIT έχουν δεχθεί πυρά - μαζί με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ - για την εμφανή αδράνεια κατά του αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις τους, ιδίως μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο που ακολούθησε.
Μάλιστα, το Χάρβαρντ είναι μεταξύ των 14 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που ερευνά το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ από την έναρξη της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου «για διακρίσεις που αφορούν την κοινή καταγωγή».