Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα υπογράμμιζε την «υποστήριξη του σώματος για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει χθες, Κυριακή, πως θα ασκήσουν βέτο για ακόμη μια φορά ώστε να μην εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο που καλεί να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, ενώ ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, του κυριότερου μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη, δεν έκρυψε στο Μόναχο την απαισιοδοξία του για τις πιθανότητες να κλειστεί συμφωνία.
Η Ουάσινγκτον ήταν αντίθετη με τον όρο «κατάπαυση του πυρός» σε ψήφισμα του ΟΗΕ σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ωστόσο η αμερικάνικη πρόταση φαίνεται να ακολουθεί τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα σε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Το σχέδιο των ΗΠΑ «καθορίζει επίσης ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα θα είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω ζημιές στους αμάχους και περαιτέρω εκτόπισή τους, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως και της μετακίνησής τους σε γειτονικές χώρες».
Το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση στη νότια Γάζα, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, προκαλώντας τη διεθνή ανησυχία ότι μια τέτοια κίνηση θα επιδεινώσει απότομα την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Το Αμερικάνικο σχέδιο ψηφίσματος αναφέρει ότι μια τέτοια κίνηση «θα είχε σοβαρές συνέπειες για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και ως εκ τούτου υπογραμμίζει ότι μια τέτοια μεγάλη χερσαία επίθεση δεν πρέπει να προχωρήσει υπό τις παρούσες συνθήκες».
Δεν έχει γίνει σαφές εάν το σχέδιο ψηφίσματος θα τεθεί σε ψηφοφορία στο 15μελές Σ.Α, αφού η Αλγερία ζήτησε από Συμβούλιο να ψηφίσει αύριο Τρίτη το δικό της προσχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο ζητείται η άμεση, ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.
Οι ΗΠΑ πρότειναν το κείμενο στον απόηχο της κατάθεσης του σχεδίου που άρχισε να καταρτίζεται από την Αλγερία στα τέλη Ιανουαρίου. «Αν τεθεί σε ψηφοφορία το τρέχον σχέδιο, δεν θα υιοθετηθεί», διεμήνυσε την Κυριακή η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ σε ανακοίνωσή της.