Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο εξαπέλυσε σφοδρή φραστική επίθεση εναντίον της Κούβας και της Ρωσίας, διότι προσφέρουν υποστήριξη στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξωθήσουν να εγκαταλείψει την εξουσία.
Αναφερόμενος στη γενικευμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης που πλήττει τη λατινοαμερικάνικη χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη γι'' αυτή, προσάπτοντας στο ότι η Βενεζουέλα έχει «σοσιαλιστικό καθεστώς» το πρόβλημα.
«Ο Νικολάς Μαδούρο υποσχόταν στους πολίτες της Βενεζουέλας καλύτερη ζωή και τον σοσιαλιστικό παράδεισο. Κράτησε τον λόγο του ως προς τη σοσιαλιστική διάσταση, πράγμα που δημιούργησε για ακόμη μια φορά τη συνταγή μιας οικονομικής καταστροφής», υποστήριξε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια απρογραμμάτιστων δηλώσεών του στον Τύπο. «Όσο για τον παράδεισο, δεν ήταν αλήθεια» κάγχασε.
Χωρίς να ανακοινώσει νέα μέτρα εναντίον της κυβέρνησης του Μαδούρο ή υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό -- τον οποίο αναγνωρίζουν ως προσωρινό πρόεδρο οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων πενήντα και πλέον χωρών -- ο Πομπέο επέμεινε στον «κεντρικό ρόλο της Κούβας και της Ρωσίας» στην «υπονόμευση των δημοκρατικών ονείρων και της ευημερίας» των πολιτών της Βενεζουέλας.
«Η Κούβα είναι η αληθινή ιμπεριαλιστική δύναμη στη Βενεζουέλα», πέταξε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, καταγγέλλοντας την «πολιτική υποστήριξη» και την «προστασία» του Μαδούρο, που προσφέρει κατ'' αυτόν η Αβάνα.
«Όταν δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, θα πρέπει να ευχαριστούμε τα θαύματα της πιο σύγχρονης κουβανικής μηχανικής. Όταν δεν υπάρχει νερό, θα πρέπει να ευχαριστούμε τους εξαίρετους κουβανούς υδρολόγους. Όταν δεν υπάρχουν τρόφιμα, θα πρέπει να ευχαριστούμε τους κουβανούς σπουδαίους σεφ», απαρίθμησε.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατόπιν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι συνυπεύθυνη για «τη δημιουργία» αυτής «της κρίσης», διότι πουλάει για παράδειγμα οπλισμό στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Ερωτηθείς σχετικά με τη δυναμική, που μοιάζει να έχει φρενάρει, αφότου η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας την 23η Ιανουαρίου, ο Πομπέο αναγνώρισε πως η Ουάσινγκτον θα «προτιμούσε τα πράγματα να προχωρήσουν πιο γρήγορα», πριν συμπληρώσει πως πιστεύει ότι «τα πράγματα κινούνται προς την κατεύθυνση που θέλουν οι πολίτες της Βενεζουέλας, και θα συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο».
Κούβα: Ψέματα και συκοφαντίες οι κατηγορίες περί ανάμιξης στη Βενεζουέλα
Η κυβέρνηση της Κούβας με τη σειρά της χαρακτήρισε ψέματα και συκοφαντίες τις κατηγορίες περί ανάμιξής της στη Βενεζουέλα που εξακόντισαν οι ΗΠΑ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο περίπου πενήντα κράτη.
Με ανακοίνωσή της, η Αβάνα απέρριψε «κατηγορηματικά το ψέμα» που διαδίδουν οι ΗΠΑ, κατά το οποίο η Κούβα έχει αναπτύξει «από 20.000 ως 25.000 στρατιωτικούς στη Βενεζουέλα» καθώς και «οποιονδήποτε υπαινιγμό ότι υφίσταται σε οποιοδήποτε επίπεδο μια σχέση υποτέλειας» μεταξύ των δύο χωρών.
Στο κείμενο προστίθεται ότι η Κούβα «δεν επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, όπως και η Βενεζουέλα δεν επεμβαίνει σε εκείνες της Κούβας», παρά τη σθεναρή πολιτική και ιδεολογική συμμαχία ανάμεσα στις αρχές της νήσου και την κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου της χώρας σε κρίση Νικολάς Μαδούρο.
Επιπλέον, «είναι εντελώς ψευδές ότι η Κούβα συμμετέχει σε επιχειρήσεις της Εθνικής Μπολιβαριανής Ένοπλης Δύναμης (σ.σ.: Fuerza Armada Nacional Bolivariana ή εκείνες των υπηρεσιών ασφαλείας», επιμένει η ανακοίνωση της Αβάνας, για την οποία «πρόκειται για μια συκοφαντία που διασπείρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με ελατήριο τους επιθετικούς πολιτικούς της σκοπούς».
Η κυβέρνηση της Κούβας υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ, η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό όταν αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος την 23η Ιανουαρίου, τον υποστηρίζουν «100%».