Έτοιμη είναι η αμερικανική διπλωματία να συνεργαστεί με την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μπανγκλαντές –επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο νομπελίστας ειρήνης Μουχάμαντ Γιούνους– για να τη βοηθήσει να εγγυηθεί «δημοκρατικό μέλλον» έπειτα από εβδομάδες μαζικών κινητοποιήσεων, στις οποίες πρωτοστάτησαν φοιτητές, που αμαυρώθηκαν από πολύ αιματηρά επεισόδια.
«Χαιρετίζουμε τις εκκλήσεις του Δρ. Γιούνους να τερματιστούν τα πρόσφατα βίαια επεισόδια» και «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την προσωρινή κυβέρνηση και τον Δρ. Γιούνους καθώς χαράσσει δρόμο προς δημοκρατικό μέλλον για τον λαό του Μπανγκλαντές», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ.
Η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στη Ντάκα, η Χέλεν Λαφέιβ, παραβρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Γιούνους, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε επαφή με τη μεταβατική κυβέρνηση.
Ο 84χρονος νομπελίστας Ειρήνης Γιούνους ορκίστηκε την Πέμπτη (8/8) επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης που ανέλαβε για να οδηγήσει, με «δημοκρατική διαδικασία», τη χώρα σε νέες εκλογές, έπειτα από 15 χρόνια μονοκρατορίας της έκπτωτης πρωθυπουργού Σείχ Χασίνα.
Η 76χρονη Χασίνα, την οποία εγκατέλειψαν ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας, τράπηκε σε φυγή με ελικόπτερο και προσέφυγε στην Ινδία τη Δευτέρα (5/8), έπειτα από τις μαζικές κινητοποιήσεις και τις ταραχές που ξέσπασαν τον Ιούλιο. Τουλάχιστον 455 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κρίση αυτή, με έναυσμα σύστημα ποσοστώσεων για τις προσλήψεις στο δημόσιο.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονταν με την κυβέρνηση της Χασίνα, αλλά οι σχέσεις των δυο πλευρών πέρασαν αρκετές εντάσεις, εξαιτίας αμερικανικών επικρίσεων για το ότι υπονόμευε τη δημοκρατία με αυταρχικές παρεκκλίσεις της.