Το Ιράν κατασκεύασε υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο, ανέφερε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο τον διοικητή αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης, σε δηλώσεις που ενδέχεται να εντείνουν τις ανησυχίες για τις δυνατότητες ιρανικών πυραύλων.
«Αυτός ο πύραυλος έχει υψηλή ταχύτητα και μπορεί να ελίσσεται μέσα και έξω από την ατμόσφαιρα. Θα στοχεύσει τα προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα του εχθρού και είναι μεγάλο άλμα γενεών στον τομέα των πυραύλων», φέρεται να είπε ο διοικητής Αμίρ Αλί Χατζιζαμπέχ.
Τα υπερηχητικά βλήματα μπορούν να πετάξουν τουλάχιστον πέντε φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου και σε πολύπλοκη τροχιά, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναχαίτισή τους.
Ωστόσο, δεν υπήρξαν αναφορές για δοκιμή τέτοιου πυραύλου από το Ιράν και, ενώ η Ισλαμική Δημοκρατία έχει αναπτύξει μεγάλη βιομηχανία όπλων ενόψει των διεθνών κυρώσεων και των εμπάργκο, δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Ιράν κάποιες φορές υπερβάλλει τις οπλικές του ικανότητες.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν συνέβαλαν στην απόφαση των ΗΠΑ το 2018 υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν από το πυρηνικό σύμφωνο που υπέγραψε η Τεχεράνη με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι δοκίμασε το Ghaem 100, το πρώτο του διαστημικό όχημα εκτόξευσης τριών σταδίων, το οποίο θα μπορούσε να τοποθετήσει δορυφόρους βάρους 80 κιλών (180 λίβρες) σε τροχιά 500 χλμ. (300 μίλια) από την επιφάνεια της γης, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει τέτοιες ενέργειες «αποσταθεροποιητικές», καθώς πιστεύουν ότι τα οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά πυρηνικής κεφαλής.
Το Ιράν αρνείται ότι θέλει να αναπτύξει πυρηνικό όπλο.