Το Ιράν διαθέτει την τεχνική δυνατότητα να κατασκευάσει ατομική βόμβα αλλά δεν έχει την πρόθεση να το κάνει, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο Μοχαμάντ Εσλαμί, επικεφαλής του οργανισμού ατομικής ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Ο Εσλαμί επαναλάμβανε σχόλια που έχει κάνει ο Καμάλ Χαραζί, υψηλόβαθμος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τον Ιούλιο.
Τα σχόλια του Χαραζί άφηναν να εννοηθεί πως η Ισλαμική Δημοκρατία μπορεί να έχει ένα ενδιαφέρον για πυρηνικά όπλα, την απόκτηση των οποίων η Τεχεράνη αρνείται επί μακρόν ότι επιδιώκει.
«Όπως σημείωσε ο κ. Χαραζί, το Ιράν έχει την τεχνική ικανότητα να κατασκευάσει ατομική βόμβα, αλλά ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν είναι στην ατζέντα», είπε ο Εσλαμί.
Το Ιράν εμπλουτίζει ήδη ουράνιο σε βαθμό 60%, πολύ πάνω από το όριο του 3,67% που είχε τεθεί βάσει της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε το 2015 η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις. Εμπλουτισμένο ουράνιο 90% είναι κατάλληλο για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.
Το 2018, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία, βάσει της οποίας το Ιράν περιόρισε την εργασία εμπλουτισμού ουρανίου, ένα πιθανό μονοπάτι για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων.
Το Ιράν έχει ανταποκριθεί σε μια πρόταση του ανώτατου διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ζοζέπ Μπορέλ, με σκοπό τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας, και επιδιώκει μια γρήγορη κατάληξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε χθες, Κυριακή, ο πλέον υψηλόβαθμος Ιρανός διαπραγματευτής για τα πυρηνικά.
Ο Μπορέλ δήλωσε πως έχει προτείνει ένα νέο προσχέδιο κειμένου για την αναβίωση της συμφωνίας.
«Αφού ανταλλάξαμε μηνύματα την περασμένη εβδομάδα και αναθεωρήσαμε τα προτεινόμενα κείμενα, υπάρχει πιθανότητα στο εγγύς μέλλον να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για την ημερομηνία ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι.
Το ευρύτερο περίγραμμα μιας αναβίωσης της συμφωνίας συμφωνήθηκε ουσιαστικά τον Μάρτιο έπειτα από 11 μήνες έμμεσων συνομιλιών στη Βιέννη ανάμεσα στην Τεχεράνη και την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Όμως οι συνομιλίες διακόπηκαν στη συνέχεια λόγω νέων εμποδίων, περιλαμβανομένης της απαίτησης της Τεχεράνης να δώσει η Ουάσινγκτον εγγυήσεις ότι κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία, όπως έκανε ο Τραμπ.
Ο Μπάιντεν δεν μπορεί να το υποσχεθεί αυτό επειδή η πυρηνική συμφωνία είναι μια μη δεσμευτική πολιτική συμφωνία και όχι μια νομικά δεσμευτική συνθήκη.