Βίντεο με την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο στις 27 Μαΐου, ανέβασε το Σάββατο στο Twitter ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
«Έκλεψαν το πετρέλαιο του Ιράν στις ακτές της Ελλάδας, στη συνέχεια γενναίοι Ιρανοί ανταπέδωσαν και κατέσχεσαν τα πετρελαιοφόρα του εχθρού. Αλλά στην προπαγάνδα των mainstream μέσων ενημέρωσης, το Ιράν κατηγορείται για κλοπή. Ποιος είναι ο κλέφτης; Εσύ που μας έκλεψες το πετρέλαιο ή εμείς που το πήραμε πίσω;», υποστηρίζει ο Ιρανός ηγέτης στην ανάρτησή του.
They stole Iran?s oil on the coast of #Greece, then brave Iranians retaliated and confiscated the enemy?s oil tankers. But in the mainstream media?s propaganda, Iran is accused of theft. Who?s the thief? You who stole our oil or us who took it back? pic.twitter.com/KqXFlJcwKW
— Khamenei.ir (@khamenei_ir) June 4, 2022
Την περασμένη Δευτέρα είχε κυκλοφορήσει από το ιρανικό πρακτορείο Mehr αντίστοιχο βίντεο με τη λεζάντα «μία κίνηση αντιποίνων για την παράνομη κράτηση ιρανικού πετρελαιοφόρου από την Ελλάδα και την παράδοσή του στις ΗΠΑ».
Σύμφωνα με την έγκυρη ναυτιλιακή ιστοσελίδα tankertrackers.com, το τάνκερ «Prudent Warrior» βρίσκεται στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, ενώ το «Delta Poseidon» βόρεια της νήσου Λαράκ στον Περσικό.
UPDATE: We now have a visual confirmation that the hijacked Greek Suezmax tanker PRUDENT WARRIOR (9753545) is in the anchorage of Bandar Abbas, Iran. We aim to establish a new visual of DELTA POSEIDON (9468671) in the coming day or two. pic.twitter.com/ifgdIhQrks
— TankerTrackers.com, Inc. (@TankerTrackers) May 31, 2022
Στο «Prudent Warrior» επιβαίνουν 23 ναυτικοί, μεταξύ των οποίων επτά Έλληνες και ένας Κύπριος και στο «Delta Poseidon» 23, εκ των οποίων οι δύο είναι Έλληνες.
Η δέσμευση των δύο τάνκερ θεωρείται πράξη αντιποίνων από το Ιράν για την κατάσχεση πετρελαίου από τις ΗΠΑ από ένα δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Ιράν, το Pegas, που κρατήθηκε στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών. Το Pegas απελευθερώθηκε αργότερα, αλλά η κατάσχεση φούντωσε τις εντάσεις σε μια ευαίσθητη στιγμή, με το Ιράν και τις παγκόσμιες δυνάμεις να επιδιώκουν να αναβιώσουν μια συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, την οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το 2018.