Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν Αλί Μπαγκερί έκανε σήμερα λόγο για πρόοδο σχετικά με την ημερήσια διάταξη των θεμάτων που θα συζητηθούν στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που διεξάγονται στη Βιέννη.
"Τα δύο μέρη είναι έτοιμα να συμφωνήσουν για τα ζητήματα που πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη. Είναι μια θετική και σημαντική εξέλιξη γιατί, στην αρχή, δεν συμφωνούσαν ούτε καν στα ζητήματα προς διαπραγμάτευση", δήλωσε ο Μπαγκερί στο ιρανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.
"Υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα προς επίλυση: το πρώτο είναι οι διαφορές απόψεων των μερών για το τι πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και το δεύτερο είναι οι διαφορές θέσης για τα ίδια τα ζητήματα", πρόσθεσε.
Έπειτα από διακοπή πέντε μηνών, οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επαναλήφθηκαν στις 29 Νοεμβρίου στη Βιέννη. Σε αυτές συμμετέχουν οι χώρες που εξακολουθούν να αποτελούν μέρη της συμφωνίας του 2015, δηλ. η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αποσύρθηκαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 και επανέφεραν τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, συμμετέχουν έμμεσα.
Η συμφωνία της Βιέννης πρόσφερε στην Τεχεράνη την άρση ενός μέρους των κυρώσεων που πνίγουν την οικονομία της με αντάλλαγμα τη δραστική μείωση του πυρηνικού προγράμματός της, που τέθηκε υπό τον αυστηρό έλεγχο του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Αλί Μπαγκερί, η νέα ομάδα που βρίσκεται στην εξουσία στο Ιράν από τον Ιούνιο, υπό τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, πρόσθεσε επιπλέον σημεία σε εκείνα που είχαν διαπραγματευθεί οι μεταρρυθμιστές προκάτοχοί του.
Επιμένει από την αρχή του νέου γύρου συνομιλιών να εγγραφεί σε καλή θέση "η πλήρης άρση των άδικων και απάνθρωπων κυρώσεων" που επιβλήθηκαν στο Ιράν.
Η Τεχεράνη πρότεινε δύο κείμενα στη διαπραγμάτευση, το ένα για τις κυρώσεις και το άλλο για τις διαπραγματεύσεις για την πυρηνική δραστηριότητά της.
"Με τα άλλα μέρη, ανακεφαλαιώνουμε (τα σημεία προς συζήτηση) ώστε να μπορούν να διευθετηθούν οι αποκλίσεις και να καταρτισθεί η ημερήσια διάταξη σε ένα οριστικό πλαίσιο", είπε ο Μπαγκερί.
Σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό δίκτυο Press TV, ο Μπαγκερί είπε πως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν κατέθεσαν εποικοδομητικές προτάσεις για την αναβίωση της συμφωνίας.
"Τα ευρωπαϊκά μέρη απέτυχαν να παρουσιάσουν οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες για την επίλυση των διαφορών σχετικά με την άρση των κυρώσεων", είπε ο Μπαγκερί αναφερόμενος στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Νωρίτερα, η Βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε: "Είναι η τελευταία ευκαιρία για να έρθει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια σοβαρή λύση σ' αυτό το ζήτημα, το οποίο πρέπει να είναι η συμφωνία με τους όρους του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης », δηλ. της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
"Είναι η τελευταία ευκαιρία και είναι ζωτικής σημασίας να το πράξει. Δεν θα αφήσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα", είπε η Τρας.
Η Γερμανία δήλωσε χθες, Σάββατο, πως τελειώνει ο χρόνος για την εξεύρεση ενός τρόπου να αναβιώσει η συμφωνία του 2015.
Σε δηλώσεις έπειτα από συναντήσεις με τους ομολόγους της από τις χώρες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) στο Λίβερπουλ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είπε πως το Ιράν επανήλθε στις συνομιλίες με μια θέση που πήγε τις διαπραγματεύσεις έξι μήνες πριν.