Παρά το γεγονός ότι κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις επαρχίες μετά τα βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, η κοινότητα των αυτοχθόνων συνέχισε το Σάββατο τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εναντίον της αύξησης των τιμών βασικών ειδών, ιδίως των καυσίμων.
Αψηφώντας την κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, η ισχυρή Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), η μεγαλύτερη συλλογικότητα των ιθαγενών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, εξακολουθούσε χθες τον αποκλεισμό δρόμων στις επαρχίες Πιτσίντσα (όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Κίτο), Ιμπαμπούρα και Κοτοπάξι.
Χθες Σάββατο, παρέμεναν αποκλεισμένοι δρόμοι σε 14 από τις 24 επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με την ολοκληρωμένη υπηρεσία ασφάλειας ECU911, μετά την επιβολή του μέτρου σε τρεις επαρχίες.
Η CONAIE αξίωσε χθες το κοινοβούλιο να ανακαλέσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να «μη γίνει συνεργός στην καταστολή σε βάρος του λαού», μέσω Twitter.
Το Σύνταγμα του Ισημερινού επιτρέπει θεωρητικά στη Βουλή να ακυρώσει το προεδρικό διάταγμα με το οποίο κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η οργάνωση που πρωτοστατεί στο κίνημα διαμαρτυρίας απαιτεί η κυβέρνηση να απαντήσει σε κατάλογο με 10 απαιτήσεις, ιδίως να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων στο 1,5 δολάριο το γαλόνι (3,8 λίτρα) ντίζελ και στα 2,1 δολάρια το γαλόνι βενζίνη, κάτι που απορρίπτει το Κίτο.
Μεταξύ των άλλων αιτημάτων φιγουράρει ο έλεγχος των τιμών των τροφίμων και η επαναδιαπραγμάτευση των δανείων που έχουν λάβει από τις τράπεζες κάπου 4 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων τη Δευτέρα, σε επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 83 άνθρωποι κι έχουν γίνει 40 συλλήψεις, σύμφωνα με τις αρχές και οργανώσεις των αυτοχθόνων.
Το βράδυ της Παρασκευής, ο δεξιός πρόεδρος Λάσο δήλωσε ότι «δεσμευμένος» να «υπερασπιστώ την πρωτεύουσά μας και τη χώρα». «Αυτό με υποχρεώνει να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πιτσίντσα, στην Ιμπαμπούρα και στην Κοτοπάξι από τα μεσάνυχτα» (τοπική ώρα· στις 08:00 χθες ώρα Ελλάδας), είπε κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματός του.
Το μέτρο επιτρέπει στον αρχηγό του κράτους να αναπτύσσει τις ένοπλες δυνάμεις για την επιβολή της τάξης, να αναστέλλει συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η CONAIE, που πρωταγωνίστησε στις διαδηλώσεις του 2019, όταν ξέσπασαν βίαια επεισόδια με 11 νεκρούς, και συμμετείχε επίσης στους λαϊκούς ξεσηκωμούς που ανέτρεψαν τρεις προέδρους από το 1997 ως το 2005, ανέφερε πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ωσότου εισακουστούν τα αιτήματά της.
Αυτόχθονες είναι πάνω από 1 εκατ. εκ των 17,7 εκατ. κατοίκων του Ισημερινού.
Ο Λεωνίδας Ίσα, ηγέτης της CONAIE, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης «του αγώνα σε εθνικό επίπεδο επ’ αόριστον». Ταυτόχρονα, κάλεσε να τερματιστούν η βία και οι βανδαλισμοί.
«Φαιδρά» μέτρα
Η τιμή των καυσίμων έχει αυξηθεί ραγδαία στον Ισημερινό –πετρελαιοπαραγωγική χώρα– από το 2020, περνώντας από το 1 στο 1,9 δολάρια το γαλόνι ντίζελ και από το 1,75 στα 2,55 δολάρια το γαλόνι βενζίνη.
Το κίνημα διαμαρτυρίας, με το οποίο έχουν ενωθεί φοιτητές και εργάτες, απέκλεισε την πρόσβαση στις δύο κυριότερες αγορές του Κίτο και σε πολλούς οδικούς άξονες.
Με ακόντια στα χέρια, οι αυτόχθονες της Αμαζονίας κατέλαβαν επίσης προσωρινά τις έδρες των τοπικών αρχών στις επαρχίες Παστάσα και Μορόνα Σαντιάγο (νοτιοανατολικά), κοντά στα σύνορα με το Περού.
Το Κίτο, σχεδόν 1.000 διαδηλωτές προσπάθησαν να απομακρύνουν τους μεταλλικούς φράκτες γύρω από την έδρα της προεδρίας.
Οι παραγωγοί λουλουδιών, ενός από τα βασικά εξαγωγικά είδη του Ισημερινού, διαμαρτύρονταν προχθές Παρασκευή για τους αποκλεισμούς δρόμων, καθώς τα προϊόντα τους διέτρεχαν κίνδυνο να μαραθούν.
«Το 75% των παραγωγών ανθέων σε όλο τον Ισημερινό δεν έχει μπορέσει να στείλει φορτία μέχρι τώρα», ανέφερε ένωση εξαγωγέων λουλουδιών μέσω Twitter.
Το υπουργείο Παραγωγής υπολογίζει ότι οι διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει ζημία ύψους 50 εκατ. δολαρίων στην οικονομία.
Προσπαθώντας να αποκλιμακώσει την κρίση, ο πρόεδρος Λάσο δέχθηκε ολιγομελή αντιπροσωπεία κάποιων οργανώσεων αυτοχθόνων –πλην CONAIE–, όμως οι συνομιλίες ελάχιστους καρπούς φαίνεται πως έφεραν.
Το βράδυ της Παρασκευής ο αρχηγός του κράτους, στην εξουσία έναν χρόνο, ανακοίνωσε επίσης αύξηση από τα 50 στα 55 δολάρια μηνιαίου επιδόματος για να «βελτιωθεί η κατάσταση» των φτωχότερων οικογενειών, καθώς και βοηθήματα στους αγρότες.
Ο κ. Ίσα χαρακτήρισε «φαιδρά» τα μέτρα αυτά, τονίζοντας πως αφήνουν κατά μέρος «θεμελιώδη ζητήματα».
Η χώρα δοκιμάζεται από τον πληθωρισμό, την ανεργία και τη φτώχεια, προβλήματα που γιγαντώθηκαν κυρίως εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Τον Δεκέμβριο, η φτώχεια έπληττε το 27,7% του πληθυσμού, η ακραία φτώχεια το 10,5%. Οι αγροτικές περιοχές στις επαρχίες είναι πιο ευάλωτες.