Ισπανία: Ξεκινά έρευνα για "σοβαρές παραβίασεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου" από τη Ρωσία

Ισπανία: Ξεκινά έρευνα για "σοβαρές παραβίασεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου" από τη Ρωσία

Η ισπανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας για «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» που απορρέουν από την «αδικαιολόγητη πολεμική ενέργεια» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μερικές ώρες έπειτα από εκείνην για την έναρξη έρευνας από τη γερμανική γενική εισαγγελία για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Η έρευνα της ισπανικής δικαιοσύνης «αποσκοπεί να προσδιορίσει τον αξιόποινο χαρακτήρα των γεγονότων και να διενεργήσει όσες έρευνες χρειαστεί», διευκρινίζει η εισαγγελία.

«Η επίθεση που υφίσταται το κυρίαρχο έθνος της Ουκρανίας είναι μια αδικαιολόγητη πολεμική ενέργεια που δεν καλύπτεται από οποιονδήποτε διεθνή κανόνα» και από την οποία «απορρέουν άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει η εισαγγελία.

«Οι ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των ηγετών της δεν έλαβαν χώρα στο πλαίσιο οποιασδήποτε νόμιμης αιτίας ή περίστασης» προσθέτει η εισαγγελία, σύμφωνα με την οποία η ισπανική δικαιοσύνη, βάσει της αρχής της παγκόσμιας δικαιοδοσίας, είναι αρμόδια προκειμένου να διερευνήσει τα γεγονότα που διαπράχθηκαν «εκτός της εθνικής επικράτειας που [και] μπορούν να χαρακτηριστούν (ποινικά) σύμφωνες με τον ισπανικό νόμο».

Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν είχε δηλώσει στην εφημερίδα Passauer Neue Presse πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Δικαιοσύνης συμφώνησαν στις διαδικασίες για την τεκμηρίωση ενδεχομένων εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξετάζει επίσης παρόμοιες υποψίες και ερευνά από την περασμένη εβδομάδα κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και διεξάγει πόλεμο σε όλη την επικράτεια βομβαρδίζοντας τις μεγάλες πόλεις. Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη φύγει από τη χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν και μαρτυρίες κάνουν λόγο για χρήση βομβών διασποράς και επιθέσεις εναντίον κατοικημένων ζωνών και πολιτικών υποδομών.