Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά οι τρέχουσες ενέργειές του ξεπερνούν την αναλογική αυτοάμυνα, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.
Η Κάλας έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο, με ζητήματα μεταξύ άλλων τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, τις εξελίξεις στη Συρία και θέματα Μέσης Ανατολής.
Νωρίτερα σήμερα η Κάλας δήλωσε η Ευρώπη εντείνει την υποστήριξή της προς τους Παλαιστίνιους, με ένα τριετές πακέτο ύψους περίπου 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ για «να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της Δυτικής Όχθης και της Γάζας».
«Η ΕΕ θα επενδύσει σε βασικής σημασίας υποδομές παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη στους πρόσφυγες», τόνισε με ανάρτησή της στο X.
We are stepping up our support to the Palestinian people.
— Kaja Kallas (@kajakallas) April 14, 2025
€1.6 billion until 2027 will help stabilise the West Bank and Gaza.
The EU will invest in essential infrastructure while delivering humanitarian aid and support for refugees.
We are a long-standing partner for the PA.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε παράλληλα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους πρέπει να μην πολιτικοποιείται και η βοήθεια να απευθύνεται αυστηρά σε όσους την έχουν ανάγκη.
«Όταν πρόκειται για τη συνολική κατάσταση, τότε αυτή είναι πολύ σοβαρή και, φυσικά, θέλουμε πραγματικά οι μεσολαβητές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αναλάβουν την κατάπαυση του πυρός και να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους», τόνισε.
«Η ανθρωπιστική βοήθεια που δίνουμε στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους δεν πρέπει να πολιτικοποιείται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φτάνει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.