Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενέκρινε την εγγραφή ως κατοίκων της Δυτικής Όχθης περίπου 4.000 Παλαιστινίων που ζουν για χρόνια στην κατεχόμενη από το Ισραήλ περιοχή χωρίς να έχουν επίσημο καθεστώς.
Η απόφαση αφορά 2.800 πρώην κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας που έφυγαν από τον θύλακα μετά την κατάληψή του από μαχητές της ισλαμικής Χαμάς σε μια εσωτερική παλαιστινιακή σύγκρουση το 2007, ανέφερε το γραφείο σύνδεσης του ισραηλινού στρατού που χειρίζεται τις σχέσεις με τους Παλαιστινίους (COGAT).
Άλλοι περίπου 1.200 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους μη καταγεγραμμένες σύζυγοι και παιδιά κατοίκων της Δυτικής Όχθης, θα λάβουν επίσης επίσημη θέση.
Η συμπερίληψη στο Μητρώο Παλαιστινιακού Πληθυσμού, που τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, θα δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να λάβουν δελτία ταυτότητας. Η εγγραφή τους θα τους δώσει τη δυνατότητα να διέρχονται από τα ισραηλινά στρατιωτικά σημεία ελέγχου στη Δυτική Όχθη, μια περιοχή που κατελήφθη στον πόλεμο του 1967.
Το Ισραήλ υποστηρίζει πως τα οδοφράγματα είναι μια αναγκαιότητα για την ασφάλειά του – οι Παλαιστίνιοι και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία.
Στο Twitter, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς ανέφερε ότι ενέκρινε τις 4.000 καταχωρήσεις διαμονής ως ανθρωπιστικό μέτρο και «στο πλαίσιο της πολιτικής μου να ενισχύσω την οικονομία και να βελτιώσω τις ζωές των Παλαιστινίων», στη Δυτική Όχθη.
Ο Χουσέιν Αλ Σέιχ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής που ασκεί περιορισμένη αυτοκυβέρνηση στη Δυτική Όχθη, ανέφερε στο Twitter πως οι 4.000 Παλαιστίνιοι «απέκτησαν το δικαίωμά τους στην ιθαγένεια», και ότι θα λάβουν δελτία ταυτότητας.
Βάσει των μεταβατικών ισραηλινοπαλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών με τις οποίες εγκαθιδρύθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή, το Ισραήλ δεσμεύθηκε να εγκρίνει τη διαμονή στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα κάπου 4.000 νέων συζύγων κατοίκων της περιοχής κάθε χρόνο στη βάση ενός προγράμματος οικογενειακής επανένωσης.
Το Ισραήλ ανέστειλε τις εγκρίσεις όταν ξέσπασε η παλαιστινιακή εξέγερση το 2000. Έδωσε 32.000 άδεις επανένωσης το 2008 και 2009, αλλά πάγωσε σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία, εκτός από ελάχιστες ανθρωπιστικές περιπτώσεις, από τότε.
Ο Γκαντς έδωσε τις νέες εγκρίσεις κάπου επτά εβδομάδες μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Ήταν η υψηλότερου επιπέδου συνάντηση ανάμεσα στον Αμπάς και έναν Ισραηλινό υπουργό που έγινε δημόσια αφότου η νέα ισραηλινή κυβέρνηση σχηματίστηκε τον Ιούνιο.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ένας ακροδεξιός πολιτικός, αντιτίθεται στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, ένα θέμα που διχάζει την πολυκομματική κυβέρνησή του η οποία δεν θεωρείται πιθανό να το επιδιώξει. Οι ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες κατέρρευσαν το 2014.