Ισραήλ - Χεζμπολάχ: «Ναυάγησε» η διπλωματική λύση που προωθούσαν οι ΗΠΑ
(AP Photo/Leo Correa, File)
(AP Photo/Leo Correa, File)
Reuters

Ισραήλ - Χεζμπολάχ: «Ναυάγησε» η διπλωματική λύση που προωθούσαν οι ΗΠΑ

Οι αμερικανικές προσπάθειες να μπει ένα τέλος στις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ απέτυχαν αφενός αφού οι ΗΠΑ συνέταξαν μια «μη ρεαλιστική» πρόταση για κατάπαυσης του πυρός, αφετέρου από την επιμονή του Ισραήλ να είναι σε θέση να επιβάλει απευθείας εκεχειρία, ανέφεραν στο Reuters άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Χωρίς εφαρμόσιμη πρόταση στο τραπέζι ενόψει των προεδρικών εκλογών της Τρίτης στις ΗΠΑ, η σύγκρουση μπορεί να διαρκέσει για μήνες, σύμφωνα με λιβανική πολιτική πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ, δύο διπλωμάτες και ένα άτομο που έχει γνώση των συνομιλιών.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των απεσταλμένων των ΗΠΑ και των Ισραηλινών αξιωματούχων την Πέμπτη απέδωσαν καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Ένας δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ περιέγραψε τις συναντήσεις ως «ουσιαστικές» και «εποικοδομητικές», αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα διαπραγματευτούν δημόσια.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέπεμψε το Reuters σε σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος προχωρούν προς τη συνεννόηση για το τι απαιτείται για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν πυρά για ένα χρόνο παράλληλα με τον πόλεμο της Γάζας, αλλά οι μάχες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ισραήλ λέει ότι έχει αποκαλύψει τούνελ και αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική οργάνωση είχε σχεδιάσει μια εισβολή στο Ισραήλ ακόμη μεγαλύτερη από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Οι ΗΠΑ είχαν συντάξει μια πρόταση εκεχειρίας 60 ημερών που θα έδινε στη Χεζμπολάχ την ευκαιρία να αποσυρθεί από τα νότια σύνορα του Λιβάνου, και τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις επιθέσεις αλλά και να αναπτυχθούν 10.000 στρατιώτες του λιβανικού στρατού στο νότο, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ Kan.

Ωστόσο, δύο διπλωμάτες είπαν στο Reuters ότι οι διπλωματικές προσπάθειες απέτυχαν επειδή αυτό το σχέδιο δεν ήταν βιώσιμο.

«Ήταν τελείως μη ρεαλιστικό λόγω της ευθύνης που επιβάλλει στον λιβανέζικο στρατό να λύσει αυτά τα προβλήματα», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης στο Reuters.

Ένας περιφερειακός διπλωμάτης επανέλαβε αυτές τις αμφιβολίες, επισημαίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία μιας «παράπλευρης επιστολής» μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ που δημοσιεύτηκε από την Kan, η οποία έδινε το δικαίωμα στο Ισραήλ να αναλάβει δράση ενάντια σε επικείμενες απειλές για την ασφάλειά του. Ο διπλωμάτης χαρακτήρισε αυτή την πρόταση «μη εφαρμόσιμη».

Η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν σχολίασε δημόσια το προσχέδιο, αλλά αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι η επιμονή του Ισραήλ στην «άμεση επιβολή» μιας συμφωνίας θα παραβίαζε την κρατική κυριαρχία.

Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ Άμος Χοχστάινμ και Μπρετ ΜακΓκερκ, οι οποίοι βρίσκονταν στο Ισραήλ την Πέμπτη για να συζητήσουν την κατάπαυση του πυρός με Ισραηλινούς αξιωματούχους, δεν πήγαν στον Λίβανο για συνομιλίες.

Ο Χοχστάιν ζήτησε από τον Λίβανο να κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για να σημειώσει πρόοδο, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters - ισχυρισμό που αρνήθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου και ο Χοχστάιν.

Το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι είπε στον Χοχστάιν πως το κύριο μέλημα του Ισραήλ δεν ήταν «αυτή ή εκείνη η συμφωνία στα χαρτιά, αλλά η ικανότητα και η αποφασιστικότητα του Ισραήλ να επιβάλει τη συμφωνία και να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλειά του από τον Λίβανο».

Την Παρασκευή, οι ηγέτες του Λιβάνου κατηγόρησαν το Ισραήλ για υπονόμευση οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, σύμμαχος της Χεζμπολάχ και του κύριου διπλωματικού καναλιού που χρησιμοποιείται για να μεσολαβήσει μαζί της, είπε ότι το Ισραήλ «έχασε περισσότερες από μία ευκαιρίες» για να καταλήξει σε κατάπαυση του πυρός.

Σε σχόλια στην αραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat, ο Μπέρι είπε ότι ο Νετανιάχου είχε απορρίψει έναν οδικό χάρτη με τον οποίο συμμετείχαν ο Λίβανος και ο Χόχσταϊν και είπε ότι οποιαδήποτε διπλωματική λύση είχε αναβληθεί για μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.