Στο Κατάρ αντιπροσωπεία του Ισραήλ - Επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου
AP Photo
AP Photo

Στο Κατάρ αντιπροσωπεία του Ισραήλ - Επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των υπηρεσιών ασφάλειας του Ισραήλ έφτασε την Κυριακή στο Κατάρ για διαπραγματεύσεις επίτευξης μιας συμφωνίας απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σε ανταλλαγή για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η κίνηση αυτή, ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας πλησιάζει.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ που έχουν ρόλο διαμεσολαβητή έχουν ανανεώσει τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση επίτευξης μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την απελευθέρωση των 98 ομήρων που κρατούνται εκεί, πριν την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου

Το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε το Σάββατο, ότι στην αντιπροσωπεία συμμετέχει ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο αρχηγός της εσωτερικής υπηρεσίας ασφαλείας (Shin Bet) Ρόμεν Μπαρ, αλλά και ο υποστράτηγος Νιτζάν Αλόν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν  τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν την «πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, ανακοίνωσε το γραφείο του δεύτερου.

«Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Αμερικανό πρόοδο την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων μας και τον ενημέρωσε για την εντολή που έδωσε στη διαπραγματευτική ομάδα στην Ντόχα» αναφέρει η ανακοίνωση αυτή.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν τόνισε στον Νετανιάχου ότι είναι αναγκαίο να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα, κάτι που θα καταστεί δυνατόν εφόσον σταματήσουν οι μάχες, με βάση τη συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί πιέσεις για να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στο γεγονός ότι οι συνθήκες στην περιοχή έχουν αλλάξει ριζικά μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και την αποδυνάμωση της ισχύος του Ιράν, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τζέικ Σάλιβαν είπε στην τηλεοπτική εκπομπή του CNN «State of the Union» ότι όλες οι πλευρές είναι «πολύ, πολύ κοντά» στην επίτευξη μιας συμφωνίας για τον τερματισμό των συγκρούσεων στον παλαιστινιακό θύλακα και την απελευθέρωση των 98 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται εκεί. Ακόμη όμως δεν έχουν φτάσει στη «γραμμή του τερματισμού».

Ο Μπάιντεν ενημερώνεται καθημερινά για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ντόχα και όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι λένε ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος από την περασμένη Πέμπτη. «Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις ημέρες που έχουμε στη διάθεσή μας για να το πετύχουμε», είπε ο Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν ο Μπάιντεν να μιλήσει σύντομα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Επέμεινε ότι υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία, πριν ολοκληρώσει τη θητεία του ο Μπάιντεν αλλά είναι επίσης πιθανό «η Χαμάς, ιδίως, να παραμείνει αδιάλλακτη».

Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς είπε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Fox News Sunday»,   ότι αναμένει πως μια συμφωνία για την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων θα ανακοινωθεί κατά τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του Μπάιντεν.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει στηρίξει τον δεδηλωμένο στόχο του Νετανιάχου να καταστρέψει τη Χαμάς. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, χωρίς να διευκρινίσει το πώς θα το πετύχει αυτό.