Ισραήλ: Το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που περιορίζει τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου

Ισραήλ: Το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που περιορίζει τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε έναν  αμφιλεγόμενο νόμο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, τη Δευτέρα, που περιορίζει ορισμένες εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και το Reuters, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 64, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να εγκαταλείπουν την ολομέλεια της Κνεσέτ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με το Reuters η ψηφοφορία άρχισε έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση 26 ωρών που είχε αρχίσει το πρωί της Κυριακής και παρά τις προσπάθειες για συμβιβασμό με την αντιπολίτευση δεν κατέστη δυνατόν με αποτέλεσμα να εγκριθεί μόνο με τις ψήφους του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Το νομοσχέδιο που πλέον γίνεται νόμος του κράτους, περιορίζει εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο νόμος εμποδίζει πλέον τα δικαστήρια να κρίνουν αν οι αποφάσεις των κυβερνήσεων είναι πέρα από ό,τι θα αποφάσιζε μια «υπεύθυνη και εύλογη» εξουσία. Οι αποφάσεις του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης στο σύνολό της ή μεμονωμένων υπουργών είναι πλέον εκτός δικαστικού ελέγχου με αυτό το κριτήριο.

Ουσιαστικά ο νόμος πλέον αυτός αναιρεί τη δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει κυβερνητικές ή υπουργικές αποφάσεις αν τις κρίνει «παράλογες».

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης τη χαρακτηρίζουν απειλή για τη δημοκρατία. Από τις αρχές του έτους οι αλλαγές έχουν προκαλέσει κοινωνική και πολιτική αναταραχή στη χώρα, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να αναζωπυρώσουν τις κάθε εβδομάδα οργανωμένες μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα. 

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο επικεφαλής του κύριου συνδικάτου του δημόσιου τομέα του Ισραήλ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με άλλους αξιωματούχους συνδικάτων για να συζητήσουν το ενδεχόμενο κήρυξης γενικής απεργίας.

Ο Άρνον Μπαρ-Νταβίντ, πρόεδρος του συνδικάτου Histadrut, προσπάθησε να μεσολαβήσει για να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Οι διαφορές δεν ήταν σημαντικές, αλλά οι προσπάθειες διαμεσολάβησης απέτυχαν λόγω πολιτικών ιδιοτροπιών, είπε.

«Από αυτή τη στιγμή, οποιαδήποτε μονομερής συνέχιση της μεταρρύθμισης θα έχει σοβαρές συνέπειες... Ή θα προχωρήσουν τα πράγματα με ευρεία συμφωνία ή δεν θα προχωρήσουν καθόλου», δήλωσε ο Μπαρ-Ντέιβιντ.

Μια ομάδα πολιτικής παρακολούθησης ακτιβιστών δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα καταθέσει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του νέου τροποποιημένου νόμου που περιορίζει την εξουσία του δικαστηρίου να ελέγχει τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Το Κίνημα για την Ποιοτική Κυβέρνηση στο Ισραήλ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει ότι η τροπολογία, που υποβλήθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό και επικυρώθηκε τη Δευτέρα, αποτελεί μια «de facto εξάλειψη του δικαστικού κλάδου και θα πρέπει να ανατραπεί από το δικαστήριο».