Ισραήλ: Προσθήκη του Iron Beam στην αεράμυνά του - Πώς καταρρίπτει στόχους 4-5 δευτερόλεπτα μετά τη βολή
WSJ
WSJ

Ισραήλ: Προσθήκη του Iron Beam στην αεράμυνά του - Πώς καταρρίπτει στόχους 4-5 δευτερόλεπτα μετά τη βολή

Σε νέα προσθήκη στην αεράμυνά του προχωρά το Ισραήλ με το Iron Beam (Σιδερένια Ακτίνα), αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, μετά από συμβάσεις που υπέγραψε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, Eyal Zamir, αποκαλεί τη συμφωνία αυτή «εποχή των αμυντικών συστημάτων λέιζερ». Προσθέτει ότι τα πρώτα επίγεια συστήματα αεράμυνας με λέιζερ θα αρχίσουν να λειτουργούν το 2025.

Οι συμφωνίες συνήφθησαν με τη Διοίκηση για την Ανάπτυξη Όπλων και Τεχνολογικής Υποδομής (όργανο του Υπουργείου Άμυνας και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων) και τις αμυντικές εταιρείες Rafael Advanced Defense Systems και Elbit Systems.

Το Iron Beam έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση διαφόρων εναέριων στόχων, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών και βλημάτων όλμων, UAV και πυραύλων κρουζ. Θα χρησιμοποιηθεί ως ένα πρόσθετο αμυντικό σύστημα για το Ισραήλ, ενισχύοντας τις δυνατότητες του πυραυλικού αμυντικού συστήματος Iron Dome.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rafael, Yoav Turgeman, σημειώνει ότι η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων λέιζερ διήρκεσε αρκετά χρόνια και τώρα είναι τα πρώτα του είδους τους στον κόσμο, έτοιμα για χρήση.

Εμβέλεια 7 χιλιομέτρων

Βάσει των προδιαγραφών της ισραηλινής εταιρείας αμυντικής τεχνολογίας Rafael, το Iron Beam έχει μέγιστη εμβέλεια 7 χιλιομέτρων και η δέσμη λέιζερ μπορεί να καταστρέφει έναν στόχο 4-5 δευτερόλεπτα από τη βολή. Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η «σιδερένια ακτίνα» μετατρέπει τον κίνδυνο σε τέφρα με κόστος… 3,50 δολάρια ανά βολή.

 

Υπενθυμίζεται ότι ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων του Ισραήλ στο Ιράν στις 26 Οκτωβρίου, καταστράφηκαν συστήματα αεράμυνας, τα οποία προστάτευαν βασικές εγκαταστάσεις διύλισης πετρελαίου και πετροχημικών, καθώς και συστήματα που φύλαγαν ένα μεγάλο πεδίο φυσικού αερίου και ένα σημαντικό λιμάνι στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το 2022, ο εργολάβος Lockheed Martin υπέγραψε συμφωνία με τη Rafael για να συμμετάσχει στη διαδικασία ανάπτυξης του Iron Beam, με στόχο την κατασκευή μιας παραλλαγής του συστήματος για την αμερικανική αγορά.

Σύμφωνα με το Times of Israel, το Ισραήλ είχε αρχικά προγραμματίσει να αναπτύξει το αντιπυραυλικό σύστημα μέχρι τις αρχές του 2024, αλλά η επιχειρησιακή ανάπτυξη του Iron Beam δεν θα έρθει πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2025 το νωρίτερο.