Ισραήλ: Συνεχίζει τις απειλές το Ιράν - Ξεκινούν στην Ντόχα οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία
(AP Photo/Vahid Salemi, File)
(AP Photo/Vahid Salemi, File)

Ισραήλ: Συνεχίζει τις απειλές το Ιράν - Ξεκινούν στην Ντόχα οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Το Ιράν μέσω του επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης αλλά και του προέδρου της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν, συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές κατά του Ισραήλ, μετά την τελευταία επίθεση των IDF. 

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ για τις «πικρές συνέπειες» που θα έχουν τα πλήγματα που εξαπέλυσε το Σάββατο εναντίον ιρανικών στρατιωτικών θέσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ισμαήλ Μπαγαεΐ επεσήμανε ότι η Τεχεράνη θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ.

Αναμφισβήτητα, οι ελεύθεροι άνθρωποι δεν θα υποχωρήσουν μπροστά στο εγκληματικό, αιμοδιψές καθεστώς. Υπερασπιζόμασταν πάντα τα δικαιώματα του λαού μας, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» τόνισε ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν.

Την ίδια ώρα υπάρχει και μια αντίδραση από τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τον Ισμαήλ Μπάγκα, ο οποίος λέει ότι το Ιράν θα απαντήσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά στα θανατηφόρα ισραηλινά πλήγματα. “Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα και η φύση της απάντησής μας θα εξαρτηθεί από τη φύση της επίθεσης“, όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Χαλέβι: Μπορούμε πολλά περισσότερα

«Οποιαδήποτε απειλή, οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, ξέρουμε πώς θα πετύχουμε τον στόχο μας, ξέρουμε πώς να χτυπήσουμε. Αυτό το μήνυμα είναι ακόμη πιο ισχυρό τώρα. Έχουμε χρησιμοποιήσει μόνο ένα μέρος των δυνατοτήτων μας. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα» δήλωσε ο αρχιστράτηγος των IDF.

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα - Η πρόταση Σίσι

Στην πρωτεύουσα του Κατάρ επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα με τη συμμετοχή των διευθυντών της CIA και της Μοσάντ. Στο τραπέζι βρίσκεται αιγυπτιακή πρόταση για διήμερη κατάπαυση του πυρός με περιορισμένη ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων και συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μόνιμη εκεχειρία σε διάστημα δέκα ημερών.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι πρότεινε την Κυριακή την κήρυξη εκεχειρίας δύο ημερών στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι από τους ομήρους που κρατούνται, την ώρα που ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς διανύει τον 13ο μήνα του.

Ο Σίσι, η χώρα του οποίου είναι εκ των μεσολαβητών μεταξύ των τρομοκρατών και του Ισραήλ, πρότεινε από το Κάιρο «εκεχειρία δύο ημερών στη διάρκεια της οποίας τέσσερις όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι με αντάλλαγμα (Παλαιστίνιους) κρατούμενους» στο Ισραήλ.

Αυτό θα αποτελέσει όρο για να ξεκινήσουν «έπειτα από λιγότερες από δέκα ημέρες διαπραγματεύσεις» για την επίτευξη «πλήρους εκεχειρίας και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Λωρίδα της Γάζας που βρίσκεται υπό πολιορκία, με τον πληθυσμό της να είναι αντιμέτωπος με ανθρωπιστική καταστροφή, πρόσθεσε.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν διευκρίνισε αν έχει παρουσιάσει το σχέδιό του στη Χαμάς και το Ισραήλ, ο στρατός του οποίου εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον του Ιράν το Σάββατο και συνεχίζει τον βομβαρδισμό της Γάζας και του Λιβάνου.

Νέος γύρος διαβουλεύσεων 

Ο Χουσάμ Μπαντράν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς ο οποίος ζει στο Κατάρ δήλωσε σήμερα ότι μια συμφωνία είναι δυνατή αν και δεν παρέλειψε να πει πως προϋπόθεση είναι «ο Νετανιάχου να παραμείνει δεσμευμένος σε όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί», κατά την έκφρασή του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Al Arabiya λέει ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να αποδεχθεί την πρόταση του Αιγύπτιου Προέδρου, για δύο ημέρες εκεχειρία έναντι τεσσάρων ομήρων, εάν είναι μέρος μιας συνολικής συμφωνίας. Άλλα σαουδαραβικά μέσα επικαλούμενα πάντα πηγές της Χαμάς, αναφέρουν ότι η οργάνωση προκρίνει μια συνολική συμφωνία, δηλαδή την απελευθέρωση όλων των ομήρων έναντι μόνιμης εκεχειρίας.

Τέλος, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ απηύθυνε σήμερα νέα έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός εκατέρωθεν της Μπλε Γραμμής», της ουδέτερης ζώνης μήκους 120 χιλιομέτρων ανάμεσα στην συνοριακή γραμμή του νοτίου Λιβάνου και στην συνοριακή γραμμή του βορείου Ισραήλ, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά την σύνοδο των 43 μελών της Ενωσης για την Μεσόγειο στην Βαρκελώνη.