Η Ιταλία σχεδιάζει να εγκρίνει την Πέμπτη ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους περίπου 14,3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά από το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και των τιμών, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Το σχέδιο, μια από τις τελευταίες σημαντικές πράξεις του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι πριν από τις εθνικές εκλογές τον επόμενο μήνα, προστίθεται σε περίπου 33 δισ.ευρώ που έχουν ήδη μπει στον προϋπολογισμό από τον Ιανουάριο για να αμβλύνει τον αντίκτυπο του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και βενζίνης.
Σύμφωνα με ένα προσχέδιο που είδε το Reuters, η Ρώμη θα επεκτείνει στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα υφιστάμενα μέτρα με στόχο τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος καθώς και τη μείωση των λεγόμενων εισφορών «κόστους συστήματος».
Σχεδιασμένες για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών που κυμαίνονται από επιδοτήσεις ηλιακής ενέργειας έως πυρηνικό παροπλισμό, οι εισφορές αντιστοιχούσαν συνήθως σε περισσότερο από το 20% των ιταλικών λογαριασμών ενέργειας πριν αρχίσει η κυβέρνηση αναλάβει δράση.
Μεταξύ μιας σειράς μέτρων, η κυβέρνηση θα επεκτείνει ένα μπόνους 200 ευρώ που καταβλήθηκε τον Ιούλιο σε Ιταλούς χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε εργαζόμενους που δεν το έλαβαν προηγουμένως.
Η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα στην αντλία που έχει προγραμματιστεί να λήξει στις 21 Αυγούστου πρόκειται να παραταθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Η Ρώμη εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να εμποδίσει τις ενεργειακές εταιρείες να προβούν σε μονομερείς αλλαγές στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το προσχέδιο.
Με τα φορολογικά έσοδα να πηγαίνουν καλύτερα από τις προβλέψεις, η χρηματοδότηση του πακέτου δεν θα αυξήσει τον στόχο για το δημόσιο έλλειμμα, τον οποίο η Ρώμη επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα στο 5,6% της εθνικής παραγωγής φέτος.
Περίπου 1,6 δισ.ευρώ θα διατεθούν για τη μείωση το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους της λεγόμενης φορολογικής σφήνας, της διαφοράς μεταξύ του μισθού που πληρώνει ο εργοδότης και αυτού που παίρνει ο εργαζόμενος στο σπίτι, με το επίδομα να πηγαίνει σε εργαζόμενους με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 35.000 ευρώ.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτίμησε ότι το 2021 ο μέσος άγαμος εργαζόμενος στην Ιταλία έχασε το 46,5% του ακαθάριστου μισθού του σε φόρους και κοινωνικές εισφορές, το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό από μια ομάδα 38 προηγμένων χωρών.
Για να στηρίξει την αγοραστική δύναμη των ηλικιωμένων, η κυβέρνηση θα προωθήσει για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 αναπροσαρμογή των συντάξεων κατά 2% που έχει προγραμματιστεί για το 2023, με κόστος για τα κρατικά ταμεία περίπου 2,4 δισ. ευρώ.