Την άποψη ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού δεν αποδίδουν υποστηρίζει διακεκριμένος επιστήμονας ιατρικής της χώρας, προκρίνοντας τη λύση της απομόνωσης των ύποπτων κρουσμάτων από τις οικογένειές τους, σε ειδικά κέντρα υποδοχής.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας Αντρέα Κρισάντι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio Capital υποστηρίζει πως τα νέα κρούσματα κατά πάσα πιθανότητα είναι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από κορονοϊό μέσω των επαφών τους με άλλα μέλη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενόσω αυτοί παρέμεναν στα σπίτια τους.
Επίσης, προτείνει πως αντί να καλούν οι αρχές τον κόσμο με ήπια συμπτώματα να αυτοπεριορίζονται στα σπίτια τους, το κράτος να δημιουργήσει ειδικά κέντρα υποδοχής, ώστε να τους αποκόπτουν από το να έχουν φυσική επαφή με τις οικογένειές τους, όπως συνέβη και στην Κίνα, όπου η επιδημία είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.
Επίσης ο Κρισάντι διερωτήθηκε «Εάν κάποιος θέσει το ερώτημα, γιατί παρ' όλα τα περιοριστικά μέτρα, ακόμη διαπιστώνουμε προσβολές, έχουν άραγε θέσει πρώτα το ερώτημα εάν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που νοσούν κατ' οίκον έχουν μεταδώσει τον ιό σε άλλα μέλη της οικογένειάς τους;».
Ο ίδιος αμέσως μετά συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Κατά την άποψή μας, η μετάδοση γίνεται στο σπίτι».
Πλέον, ο Κρισάντι κρίνει πως ολόκληρη η Ιταλία θα πρέπει να υιοθετηθεί μια πιο επιθετική προσέγγιση, όπως αυτή που ακολουθείται στην περιφέρεια του βορρά στο Βένετο. « Χρειάζεται να είμαστε πιο επιθετικοί στην διάγνωση της ασθένειας σε ανθρώπους που νοσούν στο σπίτι», δηλώνει, προσθέτοντας «χρειάζεται να πάμε σπίτια τους, να τους ελέγξουμε, να εξετάσουμε και τους οικείους τους, τους φίλους και τους γείτονες και όλοι όσοι διαγνωσθούν θετικοί θα πρέπει να απομακρυνθούν, εάν νοιώθουν ακόμη καλά, σε κέντρα υποδοχής έξω από τις κατοικίες τους».
Ο Κρισάντι είχε πρωτοστατήσει στο συντονισμό των μέτρων, με αιχμή του δόρατος τις πρωτογενείς διαγνώσεις, στην περιφέρεια του Βένετο στην αρχή της έξαρσης της επιδημίας στην Ιταλία, βοηθώντας στον εντοπισμό των κρουσμάτων με τρόπο αποτελεσματικότερο από εκείνον που ακολούθησε η Λομβαρδία, όπου ελέγχονταν μόνο τα κρούσματα με βαριά συμπτώματα και μόνο στα νοσοκομεία. Αποτέλεσμα είναι η Λομβαρδία να έχει 6.360 θανάτους, ενώ το Βένετο 392.