Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε τη Δευτέρα (23/12) νομοθετικό διάταγμα που προβλέπει τη συνέχιση της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2025.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρώμη έχει προσφέρει στο Κίεβο 10 πακέτα στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων δύο γαλλοϊταλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στα τέλη του 2022, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι έχει ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της Ουκρανίας και έχει δεσμευτεί πως θα την υποστηρίξει μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Αντιθέτως, ερωτήματα εγείρονται σχετικά με τη μελλοντική στάση των ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο.
Την Τρίτη (17/12), ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προέτρεψε τα μέλη της Συμμαχίας να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ώστε να φέρουν το Κίεβο σε θέση ισχύος σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου.
Επί ιταλικής προεδρίας φέτος, η Ομάδα των Επτά (G7) έχει δεσμευτεί πως θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και ενέκρινε τη χορήγηση δανείου ύψους 50 δισ. δολαρίων στο Κίεβο, αξιοποιώντας δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια.
Γερμανία: Παραδόθηκε στην Ουκρανία το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας
Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα πως παρέλαβε το νέο πακέτο γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας. Περιλαμβάνει 15 άρματα μάχης Leopard 1A5, δύο αντιαεροπορικά άρματα τύπου Gepard, ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο Panzerhaubitze 2000, δύο συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T και δύο εκτοξευτές πυραύλων Patriot.
Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας είναι εξόχως σημαντικά για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις που τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίζουν μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η γερμανική κυβέρνηση διευκρίνισε πως η παράδοση των συστημάτων Iris-T εκκρεμούσε από το 2023.
Το Βερολίνο έχει παραδώσει στο Κίεβο άλλα 65.000 βλήματα για τα άρματα Gepard, καθώς και πυραύλους για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T. Επιπροσθέτως, έχει στείλει πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9L/I Sidewinder.
Εκτός από τα βαρέα όπλα, το νέο πακέτο γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας περιλαμβάνει επίσης φορτηγά, drones, ραντάρ και πυρομαχικά.
Η εκτιμώμενη αξία της στρατιωτικής βοήθειας που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα το Βερολίνο ανέρχεται σε περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, μετά τις ΗΠΑ.