Δυσοίωνες προβλέψεις για ακόμα περισσότερους σεισμούς και μετασεισμούς, καθώς και για την επιδείνωση του καιρού κάνουν επιστήμονες για την Τουρκία και τη Συρία σε άρθρο μελέτη με τίτλο «Σεισμός Τουρκίας-Συρίας: τι γνωρίζουν οι επιστήμονες» που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Σύμφωνα με τον καθηγητή καταστροφών και υγείας Ιλάν Κέλμαν του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου η πιθανότητα μεγάλων μετασεισμών που προκαλούν ακόμη περισσότερες ζημιές θα συνεχιστεί για εβδομάδες και μήνες.
Παράλληλα τονίζει ότι η πρόγνωση του καιρού για την περιοχή προβλέπει θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια, που μπορεί να διασωθούν, θα μπορούσαν κάλλιστα να παγώσουν μέχρι θανάτου.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο περιοδικό Soil Dynamics and Earthquake Engineering , από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής, στην Άγκυρα, οι ερευνητές προέβλεπαν ότι το κέντρο της πόλης Γκαζιαντέπ θα υποστεί ζημιά μέτριας έως σοβαρής κλίμακας με σεισμό μεγέθους 6,5 Ρίχτερ.
Και αυτό επειδή τα περισσότερα υπάρχοντα κτίρια είναι κατασκευές χαμηλού ύψους από τούβλα που κατασκευάζονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Οι θάνατοι σε σεισμούς προκαλούνται συχνά από πτώση τούβλων και τοιχοποιίας.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία που επλήγησαν από τον σεισμό ζουν σε τέτοιες κατασκευές που είναι εξαιρετικά πιθανό να υποστούν ζημιές από το κούνημα, με τοιχοποιία από τούβλα χωρίς ενίσχυση και κουφώματα από σκυρόδεμα χαμηλού ύψους.
Το 1999, ο σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους και άφησε πάνω από 250.000 άστεγους. Μετά από αυτή την τραγωδία, η τουρκική κυβέρνηση εισήγαγε νέους οικοδομικούς κώδικες και υποχρεωτικό σύστημα ασφάλισης σεισμού. Ωστόσο, πολλά από τα κτίρια που επλήγησαν από τον σεισμό αυτής της εβδομάδας χτίστηκαν πριν από το 2000.
Τα πράγματα είναι χειρότερα στη Συρία, όπου περισσότερα από 11 χρόνια συγκρούσεων έχουν καταστήσει αδύνατη την επιβολή των προτύπων κατασκευής. Ο σεισμός έπληξε τις βορειοδυτικές περιοχές της Συρίας, με κτίρια να καταρρέουν στο Χαλέπι και την Ιντλίμπ. Ορισμένα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιά από τον πόλεμο στη Συρία έχουν ξαναχτιστεί χρησιμοποιώντας υλικά χαμηλής ποιότητας ή «όποια υλικά είναι διαθέσιμα.